ГоловнаСвіт

В Австралії іноземні ЗМІ хочуть реєструвати як "агентів впливу"

Австралійський уряд стурбований посиленням китайського лобі в країні.

В Австралії іноземні ЗМІ хочуть реєструвати як "агентів впливу"
Фото: AliExpress

Засоби масової інформації іноземних держав і лобістів зарубіжних компаній в Австралії хочуть змусити зареєструватися як іноземних агентів у контексті посилення національного законодавства з протидії прихованого іноземному втручанню в австралійську політику.

Про це повідомляє видання The Australian. 

"Ми все частіше бачимо публічні повідомлення про згубний вплив прихованого іноземного втручання, спрямованого проти інших ліберальних демократій шляхом втручання в демократичні вибори або придушення вільних і відкритих дебатів... Ми вважаємо, що тільки австралійські громадяни і організації повинні мати можливість брати участь у виборах в Австралії", - наголосив генеральний прокурор країни Джордж Брандіс.

Жорсткість законодавства відбувається на тлі занепокоєння австралійського уряду через підтримку Китаєм діяльності груп, які згодом висувають свої кандидатури на виборах до органів місцевої і федеральної влади Австралії, а також надають фінансові пожертви політичним партіям і університетам.

Крім того, нещодавно виникли побоювання щодо залучення дипломатів до впливу на студентські групи в університетах. Як виявилося, китайські консульства в Сіднеї і Мельбурні були причетні до створення петиції про дискваліфікацію викладачів, які читали курс історії, що відрізняється від державної політики Китаю.

"Генеральний директор Австралійського розвідувального агентства, до повноважень якого входить розслідування справ шпигунства й іноземного втручання, повідомив, що зовнішня розвідувальна діяльність проти Австралії триває в безпрецедентному масштабі", - сказав Брандіс.

Австралійські закони базуватимуться на схемі, яку використовують у США в законі про реєстрацію іноземних агентів США і згідно з якою в понеділок було зареєстровано російський пропагандистський телеканал Russia Today. Компетентні органи Австралії вважають, що деякі китайські державні ЗМІ також повинні зареєструватися як іноземні агенти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram