ГоловнаСвіт

Росія зібралася скоротити угруповання військ у Сирії

У країні залишиться контингент, необхідний для охорони об'єктів в Хмеймімі і Тартусі.

Росія зібралася скоротити угруповання військ у Сирії
Архив
Фото: moscoweveryday.com

Російська влада розглядає можливість скорочення військового контингенту в Сирії і виведення з цієї країни частини військової техніки, пише російська газета "Коммерсант" із посиланням на два військово-дипломатичні джерела.

За словами співрозмовників видання, зокрема, заплановано частково вивести техніку з авіабази Хмеймім. Якщо план буде реалізовано, пише видання, то в Сирії залишаться контингент, необхідний для охорони об'єктів у Хмеймімі і Тартусі, підрозділи військової поліції і військові радники.

При цьому джерела агентства наголосили, що остаточне рішення про скорочення російського угруповання в Сирії поки що не прийнято.

План частково повернути в Росію техніку і військовослужбовців, зазначає видання, розробляють на тлі успішних дій урядових сил. За даними Міноборони РФ, війська, підпорядковані президентові Сирії Башару Асаду, контролюють близько 95% території країни і такої масштабної російської підтримки вже не потрібно.

Прес-секретар президента Дмитро Пєсков, відповідаючи в неділю на запитання газети, сказав, що "таких рішень не анонсують". У Міноборони РФ, втім, стверджують, що жодних планів скорочення угруповання ЗС РФ у Сирії немає.

Росія проводить спецоперацію ВПС у Сирії з вересня 2015 року. Офіційно метою операції була заявлена боротьба проти терористичної організації "Ісламська держава". Західні політики при цьому заявляли, що російські військові надають підтримку військам Башара Асада не тільки в боротьбі з терористами.

З моменту початку кампанії в Сирії президент РФ Володимир Путін двічі віддавав наказ про виведення частини техніки з бази в Латакії - в березні і грудні 2016 року.

За офіційними даними, в Сирії загинули 38 російських військовослужбовців. За даними Reuters

, у Сирії 2017 року також загинули більш ніж 130 росіян, які не є військовослужбовцями російської армії. Як вказує агентство, йдеться в тому числі і про співробітників приватних військових компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram