ГоловнаСвіт

У Бельгії припустили надання притулку Пучдемону

Ідею держсекретаря з питань притулку розкритикували в Іспанії та прем'єр Бельгії. 

У Бельгії припустили надання притулку Пучдемону
Карлес Пучдемон
Фото: Wikipedia

Політичний притулок міг би стати виходом для відстороненого лідера Каталонії  Карлеса Пучдемона, якому можуть загрожувати 30 років за ґратами за звинуваченням у заколоті.

Про це заявив держсекретар з питань притулку уряду Бельгії, передає DW.

"Бельгія могла б стати виходом для Пучдемона", - вважає бельгійський політик.

Бельгія - один з декількох членів Євросоюзу, де можуть просити притулку громадяни інших країн ЄС.

Франкен уточнив, що прохань про притулок від Пучдемона не надходило. Він додав, що усвідомлює ускладнення у відносинах з Мадридом, які спричинило б надходження такого прохання.

Ідею Франкена розкритикував заступник голови фракції Європейської народної партії в Європарламенті Естебан Гонсалес Понс. За його словами, чиновник порушив європейські принципи солідарності та лояльного співробітництва між країнами-членами ЄС.

Прем'єр Бельгії Шарль Мішель теж розкритикував заяву Франкена. За його словами, надання притулку Карлесу Пучдемону - "абсолютно не на порядку денному". Він ще раз повторив свій заклик до діалогу між Мадридом і Барселоною.

Іспанський уряд пропонує Пучдемону взяти участь у дострокових регіональних виборах у Каталонії. Вони мають відбутися 21 грудня. Сам Пучдемон закликав каталонців "мирно чинити опір" Мадриду і далі докладати зусиль до створення "незалежної держави".  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram