ГоловнаСвіт

Влада Іспанії вибачилася за застосування сили до прихильників Каталонії

Мадрид намагається домогтися мирного врегулювання кризи навколо Каталонії.

Влада Іспанії вибачилася за застосування сили до прихильників Каталонії
Фото: Европортал

Представник уряду Іспанії вибачився за жорстокість поліції щодо прихильників незалежності Каталонії, в результаті якої постраждали близько 900 осіб.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Відзначають, що такий жест з боку Мадрида покликаний сприяти врегулюванню кризи навколо Каталонії.

"Коли я бачу знімки і тим більше дізнаюся, що людей били, штовхали, а одна людина була навіть госпіталізована, я не можу не шкодувати про це і перепрошую від імені офіцерів [поліції], які втрутилися", - сказав у телевізійному інтерв'ю Енрік Мійо (Enric Millo), представник Іспанії в Каталонії, яка становить п'яту частину національної економіки.

Агентство нагадує, що іспанська поліція використовувала кийки та гумові кулі, щоб перешкодити людям голосувати на референдумі про незалежність Каталонії, який пройшов 1 жовтня. Мадрид визнав його неконституційним і заборонив. Світова громадськість засудила дії іспанської поліції, які, однак, не завадили проведенню референдуму.

Раніше прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой запропонував владі Каталонії переговори, допустивши можливість розширення автономії Каталонії, проте виключив можливість надання незалежності регіону.

1 жовтня в Каталонії пройшов референдум про незалежність, який в Іспанії вважають незаконним. За даними регіонального уряду Каталонії, явка на забороненому конституційним судом Іспанії референдумі становила 42%, 90,1% учасників голосування підтримали державну незалежність Каталонії, 7,9% присутніх висловилися проти.

Як повідомляли раніше, лідер Каталонії може оголосити про незалежність Каталонії вже наступного тижня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram