ГоловнаСвіт

Парламент Грузії затвердив проект нової Конституції

Президент визнав його "однопартійним документом" і проявом диктатури.

Парламент Грузії затвердив проект нової Конституції
Фото: 1news.az

Парламент Грузії на позачерговому засіданні в третьому, остаточному читанні затвердив проект оновленої Конституції, повідомляє Спутник Грузия.

Проект поправок є оновленим варіантом чинної Конституції Грузії, але з істотними змінами. Країна переходить з напівпрезидентської форми правління на парламентську, що передбачає скасування прямих президентських виборів і скорочення повноважень глави держави. Також, розширюються повноваження парламенту, зокрема опозиційних фракцій.

Ці поправки стали найскандальнішими за період правління "Грузинської мрії", яка прийшла до влади в жовтні 2012 року коаліцією, а вже через чотири роки отримала конституційну більшість у парламенті.

Голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе після ухвалення поправок заявив, що вони стануть підставою для державної системи, яка встоїть перед вимогами часу.

За словами прем'єр-міністра Грузії Георгія Квірікашвілі, документ є результатом консенсусу, оскільки в його обговоренні брали участь партії, експерти та неурядові організації.

Втім, президент Грузії Георгій Маргвелашвілі, 20 авторитетних опозиційних партій та низка неурядових організацій вважають проект Конституції зовсім не проявом демократії та консенсусу, а "однопартійним документом" і проявом диктатури. Опозиція чекає президентського вето.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram