ГоловнаСвіт

Ryanair звинуватила у змові владу Німеччини та Air Berlin

Німецький уряд дав збанкрутілій авіакомпанії кредит на 150 млн євро.

Ryanair звинуватила у змові владу Німеччини та Air Berlin
Фото: EPA/UPG

Влада Німеччини дала збанкрутілій у вівторок авіакомпанії Air Berlin кредит, щоб позбавити її від боргів перед передачею Lufthansa, вважає ірландський авіаперевізник Ryanair.

Міністерство економіки ФРН у середу спростувало твердження Ryanair про існування якоїсь змови між урядом, Air Berlin і Lufthansa. Представник відомства назвав заяву Ryanair "безглуздою", повідомляє "Интерфакс" з посиланням на Deutsche Welle.

За день до цього Ryanair направила в німецькі та європейські антимонопольні відомства скаргу на факт отримання збанкрутілою авіакомпанією кредиту під державні гарантії на суму 150 млн євро.

"Це штучно спровоковане банкрутство, очевидно, служить лише одній меті - щоб Lufthansa змогла стати володарем звільненої від боргів авіакомпанії, що суперечить німецьким і європейським принципам вільної конкуренції", - заявила Ryanair. Операцію за участю Air Berlin, Lufthansa і німецької влади в ірландській компанії називають "очевидною змовою".

Влада ФРН вважає ці звинувачення безпідставними.

Подібні твердження безглузді, оскільки ніхто не розраховує, що Air Berlin дістанеться тільки одній авіакомпанії, заявив статс-секретар міністерства економіки ФРН Маттіас Махніг. Усі зацікавлені гравці природно володіють рівними шансами в боротьбі за спадок Air Berlin, підкреслив він.

Про процедуру банкрутства Air Berlin було оголошено 15 серпня, після того як основний акціонер компанії Etihad Airways заявив, що припиняє подальше фінансування німецького авіаперевізника.

Air Berlin вже кілька років намагається вирішити свої фінансові проблеми, скорочуючи штат співробітників і літаковий парк. За підсумками 2016 року її збиток збільшився до 781,9 млн євро порівняно з 446,6 млн євро попереднього року, тоді як виручка, навпаки, знизилася до 3,785 млрд євро з 4,082 млрд євро.

Air Berlin, що почала польоти у квітні 1979 року, займала друге місце серед авіакомпаній Німеччини після Lufthansa, виконуючи рейси в 135 пунктів призначення по всьому світу. У 2016 році компанія перевезла близько 29,9 млн пасажирів. Штат авіаперевізника налічує майже 8,5 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram