ГоловнаСвіт

Український хакер став свідком у справі про злом серверів Демпартії США

Він написав програму, яка використовувалася в хакерській атаці.

Український хакер став свідком у справі про злом серверів Демпартії США
Фото: Depositphotos/darknula

Український хакер Profexer, чий код було використано для злому серверів Демократичної партії США, на початку 2017 року здався Національній поліції і дав свідчення ФБР.

Про це йдеться в публікації The New York Times.

Наразі немає доказів того, що Profexer працював на розвідувальні служби Росії, але його шкідливе програмне забезпечення, радше за все, використовували спецслужби РФ.

Profexer написав "вебшел" під назвою P.A.S і виклав його для безкоштовного скачування.

При цьому він за гроші допрацьовував програму під потреби клієнтів або консультував їх. Поки що незрозуміло, наскільки тісно він співпрацював із російськими хакерами, які мають стосунок до злому серверів Демпартії.

Після того як у США оприлюднили доповідь з технічними деталями зломів, організованих російською розвідкою, де згадувалася його програма, Profexer закрив свій сайт і пішов здаватися владі. Голова кіберполіції України Сергій Демидюк розповів, що Profexer сам прийшов до них. Потім хакера пов'язали з представником ФБР із кібербезпеки, який на постійній основі перебуває в посольстві США.

Profexer не затримували, тому що він лише написав шкідливий код, але не використав його. При цьому хакер знає, хто користувався. "Він сказав нам, що створив програму не з тією метою, з якою її використовували", - заявив Демидюк.

Нардеп Антон Геращенко, який тісно пов'язаний із поліцією, свою чергою, розповів, що Profexer допрацьовував свій "вебшел", не знаючи, для чого його будуть використовувати. Він підтвердив, що хакер здався поліції і тепер співпрацює зі слідством у розслідуванні злому серверів Демпартії.

Нагадаємо, що в 2016 році Сполучені Штати Америки ввели санкції проти Росії за спроби втрутитися у вибори президента. До "чорного списку" потрапили шість громадян Росії, в тому числі керівник Головного розвідувального управління Ігор Коробов, його заступники Володимир Алексєєв, Ігор Костюков, Сергій Глізунов, а також двоє інших росіянин (судячи з усього хакери) - Олексій Белан (нікнейми Абирвалг, Федюня, Маг, Містер Магістр) і Євген Богачов (нікнейми Ластик, Монстр, Славик, lucky12345, Pollingsoon).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram