ГоловнаСвіт

Трамп ініціював розслідування проти Китаю, яке може призвести до санкцій

Пекін звинувачують у порушенні прав на інтелектуальну власність.

Трамп ініціював розслідування проти Китаю, яке може призвести до санкцій
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп доручив своєму представникові на торгових переговорах Роберту Лайтхайзеру з'ясувати, чи слід проводити розслідування проти Китаю через його ймовірне порушення прав США на інтелектуальну власність.

Про це Трамп повідомив журналістам, передає Reuters.

"Представник Лайтхайзер, ви уповноважені розглядати всі доступні варіанти у вашому розпорядженні. Ми захистимо авторські права, патенти, ноу-хау й іншу інтелектуальну власність, таку важливу для нашої безпеки і нашого процвітання", - сказав Трамп.

За словами американського президента, Вашингтон протистоятиме будь-якій країні, яка "незаконно змушує" американські компанії передавати свої цінні технології як умову виходу на ринок.

За даними агентства, Трамп відмовився від своєї відпустки в Нью-Джерсі, щоб повернутися до Вашингтона і попросити вивчити питання, чи варто починати розслідування методів торгівлі Китаю, результатом якого може стати введення обмежень для Пекіна.

Reuters із посиланням на представників адміністрації президента підкреслює, що розслідування може тривати близько року.

Міністерство комерції Китаю заявило у відповідь на доручення Трампа, що країна не залишить без відповіді будь-які обмежувальні заходи в торгівлі, які введуть США під приводом захисту інтелектуальної власності.

Раніше Politico писав про те, що Дональд Трамп в понеділок, 14 серпня, планує зробити заяву, в якій звинуватить Китай у порушенні прав США на інтелектуальну власність і закличе розпочати розслідування. Очікувалося, що торговий представник Роберт Лайтхайзер вже відкриє розслідування проти Китаю в рамках 301-го розділу закону про торгівлю від 1974 року, що дозволяє представнику вживати будь-яких заходів для ліквідації порушень торгових угод.

Трамп віддав своє доручення на тлі зростання напруження між Китаєм і США через розбіжності в політиці щодо КНДР. Трамп неодноразово заявляв, що вважає дії Пекіна недостатніми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram