ГоловнаСвіт

Дзвін Біг-Бен у Лондоні змовкне на чотири роки

Дзвін кілька разів будуть на короткий час підключати назад. 

Дзвін Біг-Бен у Лондоні змовкне на чотири роки
Фото: lifeglobe.net

Наступного понеділка знаменитий дзвін Біг-Бен замовкне до 2021 року - у найвідомішій вежі будівлі британського парламенту проводитимуть відновлювальні та ремонтні роботи.

21 серпня опівдні Біг-Бен прозвучить востаннє. Після цього його від'єднають від годинника, щоб відреставрувати і годинник, і саму вежу, пише Бі-бі-сі.

Годинника розберуть на складові частини, а всі чотири циферблати почистять і відреставрують.

Усупереч поширеній думці, Біг-Бен - це неофіційна назва не самої вежі Вестмінстерського палацу, де засідає парламент, а величезного годинникового дзвону, який відбиває час.

Сама вежа понад століття офіційно залишалася безіменною, доки 2012 року їй не надали ім'я Єлизавети - з нагоди 60-річного ювілею правління британської королеви. Друга вежа палацу - вища, проте менш відома - має ім'я королеви Вікторії.

Годинникова вежа з чотирма величезними циферблатами - один з найвідоміших символів Лондона і, за деякими даними, найчастіше фотографована пам'ятка британської столиці.

Вежа височить над столицею Великобританії вже понад 150 років - її годинник став свідком правління п'яти монархів і двадцяти трьох прем'єр-міністрів і пережив дві світові війни.

Востаннє гігантський дзвін ненадовго замовкав 2007 року, а до цього - під час реставрації 1983-1985 років.

Представники парламенту заявили, що годинниковий механізм Біг-Бена зупинений заради безпеки робітників, які працюють на відновлювальних роботах.

Втім, протягом ремонту дзвін кілька разів будуть на короткий час підключати назад - в особливих випадках, наприклад, новорічної ночі або в День поминання.

Після закінчення робіт у вежі з'являться ліфт, нові туалети й кухня. Доки ремонтується головний механізм годинника, його стрілки рухатимуться завдяки тимчасово встановленому електричному мотору.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram