ГоловнаСвіт

Лукашенко кличе спостерігачів на російсько-білоруські навчання "Захід-2017"

"Навчання відкриті, ми запрошуємо і вже запросили величезну кількість спостерігачів".

Лукашенко кличе спостерігачів на російсько-білоруські навчання "Захід-2017"
Лукашенко
Фото: EPA/UPG

Білорусь кличе "величезну кількість спостерігачів" на спільні з Росією військові навчання "Захід-2017", проведення яких викликало побоювання в України і держав НАТО.

Про це повідомляє БЕЛТА з посиланням на заяви президента Білорусі Олександра Лукашенка на нараді з керівництвом секретаріату Ради безпеки країни.

"Навчання відкриті, ми запрошуємо і вже запросили величезну кількість спостерігачів. Приїжджайте, дивіться", - сказав Лукашенко.

Лукашенко нагадав, що обговорював тему навчань під час переговорів з Президентом Петром Порошенком минулого тижня.

Незважаючи на те, що Мінськ останні пару років прагне поліпшити відносини із Заходом, він залишається ключовим союзником Москви і членом Організації договору про колективну безпеку.

Спільні російсько-білоруські навчання "Захід-2017" повинні пройти з 14 по 20 вересня на території Білорусі. До участі в навчаннях заплановано залучити до 12700 військовослужбовців, у тому числі близько 3000 від Збройних Сил Російської Федерації, а також до 680 одиниць бойової техніки. Це найбільший захід спільної оперативної підготовки збройних сил Росії і Білорусі.

Раніше східноєвропейські країни НАТО і Україна висловлювали занепокоєння з приводу запланованих на вересень навчань, побоюючись, що вони можуть бути використані для провокацій проти сусідів. Деякі політики і військові говорили, що в навчаннях "Захід-20172 можуть задіяти до 100 тис. осіб і що вони можуть бути використані як ширма для розміщення в Білорусі російських військ.

Нагадаємо, 24 липня у Білорусь почали прибувати російські військові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram