ГоловнаСвіт

В ООН 122 країни виступили за заборону ядерної зброї

Договір не підтримали ядерні держави.

В ООН 122 країни виступили за заборону ядерної зброї
Фото: 112.ua

122 країни-учасниці Організації Об'єднаних Націй в п'ятницю, 7 липня, схвалили текст Договору про заборону ядерної зброї. Проти проголосували Нідерланди, а Сінгапур - утримався, повідомляє DW.

Жодна з дев'яти країн, що володіють ядерною зброєю: США, Росія, Великобританія, Китай, Франція, Індія, Пакистан, Північна Корея та Ізраїль, - не брали участі в переговорах щодо тексту договору і в голосуванні. Такою ж була позиція Німеччини і інших країн-членів НАТО.

Представники при ООН США, Великобританії і Франції в спільній заяві наголосили, що ця угода "ігнорує реальність міжнародного середовища безпеки", а тому країни не мають наміру підписувати або ратифікувати договір, цитує агентство dpa.

Згідно з текстом договору, держави-підписанти зобов'язуються ніколи не розробляти і не володіти ядерною зброєю. Країнам також забороняється передавати комусь зброю або погрожувати їм.

У договорі вказується, що "більшість країн світу більше не розглядають ядерну зброю як легітимний спосіб ведення війни". Угода зобов'язує надавати допомогу жертвам випробування і застосування ядерної зброї.

Документ буде відкрито для підписання до 20 вересня 2017 року і набуде чинності після того, як його ратифікують щонайменше 50 країн.

Нагадаємо, згідно зі звітом Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), дев'ять ядерних держав світу володіють приблизно 14 935 ядерними боєголовками.

Раніше повідомлялося, що Росія відновлює об'єкти для зберігання ядерної зброї в Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram