ГоловнаСвіт

У Гонконгу пройшли багатотисячні протести проти політики Китаю

Кількох демонстрантів затримали.

Тисячі жителів Гонконгу в суботу, 1 липня, вийшли на вулиці з вимогами демократизації цієї спеціальної адміністративної зони Китаю, передає DW.

Організатори маршу протесту з нагоди 20-річчя передачі колишньої британської колонії Пекіну, який звужує права і свободи Гонконгу, заявили, що в акціях взяли участь до 60 тис. осіб. Тим часом поліція нарахувала близько 14,5 тис. незадоволених політикою комуністичної влади активістів, зазначає агентство dpa.

Глава Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін в промові з нагоди ювілею назвав будь-які заворушення в Гонконгу загрозою суверенітету і стабільності Китаю і розкритикував можливі сепаратистські настрої на цій території.

Він зазначив, що Пекін буде продовжувати політику "Одна держава - дві системи", зазначає інформагентство AP. Голова панівної Комуністичної партії також заявив, що той, хто загрожує політичній стабільності території, переступає "червону лінію".

Принцип "Одна держава - дві системи" передбачає існування Гонконгу з капіталістичною економікою в рамках комуністичного Китаю. За договором про передачу Гонконгу Китаю, Пекін і Лондон домовилися, що як мінімум до 2047 року на території збережеться "режим значної автономії" і чимало цивільних свобод.

За інформацією Радіо Свобода, в день 20-річчя повернення Гонконгу під управління Китаю відбулися сутички. Кількох демонстрантів затримали.

Раніше повідомляли, що в Гонконгу 1 липня відбулася інавгурація нової голови адміністрації - 59-річної Кері Лам. Вона стала першою жінкою в історії, яка зайняла цю посаду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram