ГоловнаСвіт

У НАТО заявили про готовність дати відсіч Росії

Столтенберг пообіцяв також "продовжити зміцнювати присутність у Чорноморському регіоні".

У НАТО заявили про готовність дати відсіч Росії
Фото: politros.com

Чотири батальйони НАТО в країнах Східної Європи готові "негайно відповісти на будь-яку агресію".

Про це заявили міністри оборони восьми країн-членів на зустрічі в Брюсселі, повідомляє DW.

Німеччина, Великобританія, США і Канада сьогодні очолюють міжнародні групи швидкого реагування, розміщені в Естонії, Латвії, Литві та Польщі.

"Сьогодні ми заявляємо, що (ці батальйони - ред.) готові стримати і, в разі необхідності, негайно відповісти на будь-яку агресію спільно зі збройними силами", - йдеться в спільній заяві міністрів оборони.

Чотири батальйони, сформовані з представників 15 різних держав НАТО, нараховують усього близько 4,5 тис. військових. Їхнє розміщення стало "прямою відповіддю на агресивні дії Росії на периферії території НАТО, які знизили стабільність і безпеку, збільшили непередбачуваність", - йдеться в документі.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг пообіцяв також "продовжити зміцнювати присутність у Чорноморському регіоні".

Як стало відомо, країни НАТО збільшили витрати на оборону в порівнянні з попереднім роком на 2,25%. Однак кількість країн, які виконують рекомендації альянсу про виділення мінімальних двох відсотків ВВП на оборону, залишається невеликою. До таких країн в 2017-ім належать США, Греція, Естонія, Великобританія, Румунія і Польща. Німеччина, незважаючи на намір збільшити оборонний бюджет, станом на поточний рік виділяє лише 1,22% ВВП.

Наступний саміт НАТО має відбутися влітку 2018 року в Брюсселі, швидше за все в липні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram