ГоловнаСвіт

У Міноборони РФ назвали британський авіаносець Queen Elizabeth "зручною морською ціллю"

Так у російському відомстві відповіли на критику "Адмірала Кузнєцова".

У Міноборони РФ назвали британський авіаносець Queen Elizabeth "зручною морською ціллю"
Авианосец Queen Elizabeth
Фото: royalnavy.mod.uk

Офіційний представник Міноборони Росії Ігор Конашенков заявив, що новий британський авіаносець Queen Elizabeth ("Королева Єлизавета"), який днями відправили на ходові випробування - "всього лише зручна великогабаритна морська ціль".

Так він відповів міністру оборони Великобританії Майклу Феллону, який розкритикував російський крейсер "Адмірал Кузнєцов", передає РБК.

Раніше Феллон заявив виданню Telegraph, що в Росії "будуть з певною заздрістю дивитися" на новий британський авіаносець "Королева Єлизавета", після того як Ла-Маншем проплив "старий, застарілий «Адмірал Кузнєцов»".

Він говорив про новий авіаносець у контексті можливого стеження за ним з боку Росії.

"Це рутинний для росіян процес - збирати інформацію про наші кораблі. Ми вживемо всіх заходів, щоб переконатися, що вони не піднімуться занадто близько до неї (до "Королеви Єлизавети", - ред.). Але я думаю, що вони будуть нею захоплені", - говорив Феллон.

Конашенков, зі свого боку, назвав заяву Феллона "екзальтованою", а також звинуватив його в "незнанні військово-морської науки". За словами офіційного представника Міноборони РФ, британський авіаносець "здатен лише випускати з утроби літаки" в оточенні бойових кораблів, суден забезпечення і підводних човнів, тоді як "Адмірал Кузнєцов" оснащений зенітним, протичовновим і протикорабельним ракетним озброєнням "Граніт".

"Британський авіаносець усього лише зручна великогабаритна морська ціль", - підсумував Конашенков.

Нагадаємо, в жовтні 2016 року єдиний російський авіаносець "Адмірал Кузнєцов" у складі корабельної групи ("Петро Великий", "Сєвєроморськ", "Віце-адмірал Кулаков") пройшов Ла-Манш і попрямував до берегів Сирії. Під час проходу групи через затоку з труб "Адмірала Кузнєцова" пішов чорний дим, що викликало бурхливу реакцію ЗМІ і заяви про несправність судна.

14 листопада винищувач МіГ-29 незабаром після зльоту з крейсера зазнав аварії в Середземному морі. Пілотові вдалося катапультуватися. У грудні винищувач Су-33 під час заходу на посадку на авіаносець "Адмірал Кузнєцов" викотився за межі палуби і впав у море.

Після повернення в Росію в лютому командир "Адмірала Кузнєцова" Сергій Артамонов заявив, що дим над судном "притаманний усім неатомним кораблям" і це "не ознака якихось несправностей".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram