ГоловнаСвіт

Фігуранти справи про вибухи в Гетеборзі пройшли підготовку в Росії

Підозрювані мали тісні зв'язки з російськими націоналістами.

Фігуранти справи про вибухи в Гетеборзі пройшли підготовку в Росії

Фігуранти справи про вибухи в Гетеборзі (Швеція), за версією слідства, проходили воєнізовану підготовку в Росії.

Про це 9 червня повідомив прокурор Матс Юнгквіст, пише DW.

За його словами, підозрювані у віці 20, 23 та 50 років підтримували контакт зі скандинавською радикальною націонал-соціалістичною організацією "Північний рух опору". Крім того, двоє з трьох злочинців, що перебувають на лаві підсудних, пройшли навчання в таборі ультранаціоналістичного "Російського імперського руху" (РІР) під Санкт-Петербургом.

Обвинувачені пройшли інтенсивний курс підготовки, який зайняв "від кількох днів до тижня", - пояснив прокурор. Підйом здійснювався о 07:00 ранку, відбій - о 22:00 вечора. Табір розташовувався на території низки занедбаних будівель неподалік від Санкт-Петербурга. Слідство має фотографії, на яких чоловіки у військовій формі тримають в руках автомати Калашникова.

Засновник РІР Станіслав Воробйов особисто відвідав Швецію. Російська організація також перераховувала кошти Північному руху опору.

Крім того, до воєнізованих тренінгів підсудних мав стосунок центр тактичної і вогневої підготовки "Партизан", який є в тісному зв'язку з РІР і проводить "навчання цивільного населення особистому виживанню в умовах воєн".

Підозрювані повернулися до Швеції в серпні 2016 року і через два місяці розпочали закладення бомб в Гетеборзі. Двом особам, що проходять у справі, пред'явлено обвинувачення у спробі вбивства або нападу за обтяжувальних обставин. Крім того, всім трьом інкримінують створення загрози суспільній безпеці.

Перший із серії вибухів прогримів 11 листопада 2016 року в будівлі форуму, де збиралися члени шведської лівої організації. За щасливим збігом обставин ніхто не постраждав. 5 січня 2017 року вибуховий пристрій здетонував у центрі для біженців на заході Гетеборга, серйозні поранення ніг отримав один з його співробітників. Третя бомба була виявлена 25 січня цього року на території кемпінгу на околиці міста, де в цей період були розміщені шукачі притулку. Їй не вдалося здетонувати через помилку під час складання пристрою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram