ГоловнаСвіт

Telegraph повідомила про причетність Росії до спроби перевороту в Чорногорії

Перехоплені телефонні розмови і електронне листування.

Telegraph повідомила про причетність Росії до спроби перевороту в Чорногорії

Західні спецслужби зібрали докази причетності Росії до спроби державного перевороту в Чорногорії восени минулого року, повідомила британська газета Telegraph з посиланням на джерела в британському уряді. Йдеться про перехоплені телефонні розмови, електронне листування та інші свідчення.

Зі схвалення і за підтримки Москви змовники в Чорногорії планували путч і вбивство прем'єр-міністра Міло Джукановича. Путчисти мали брати участь у масовій опозиційній демонстрації перед оголошенням підсумків виборів до парламенту Чорногорії. Змовники мали намір проникнути в будівлю парламенту, а переодягнені поліцейськими учасники змови мали відкрити вогонь по мирному натовпу, щоб згодом звинуватити у всьому владу і спровокувати повалення Джукановича.

Метою перевороту називалася протидія вступу Чорногорії в НАТО і допуск російських кораблів до портів цієї країни на Адріатичному морі. Спроба перевороту була зірвана 16 жовтня 2016 року всього за кілька годин до здійснення.

Telegraph публікує фотографії чотирьох чоловіків, які нібито мали стосунок до змови, двоє з них - імовірно росіяни Володимир Попов і Едуард Широков.

Спробу путчу в Чорногорії обговорювали на своїй першій зустрічі голова МЗС Великобританії Борис Джонсон і держсекретар США Рекс Тіллерсон. Інтерпол розшукує двох росіян, які мали стосунок до організації путчу, відзначається в матеріалі.

За підозрою в підготовці теракту в Чорногорії і Сербії було арештовано більш ніж 20 осіб, за повідомленнями сербських ЗМІ, з країни вислано низку російських громадян. Росія заперечує причетність держструктур до спроби перевороту в Чорногорії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram