ГоловнаСвіт

SpaceX скасувала запуск Falcon 9 за кілька секунд до старту

Усі системи працювали справно, проте двигун у верхньому ступені ракети "поводився трохи дивно".

SpaceX скасувала запуск Falcon 9 за кілька секунд до старту
Falcon 9

Аерокосмічна компанія SpaceX скасувала запланований запуск ракети-носія Falcon 9 з вантажівкою Dragon за кілька секунд до старту, передає ВВС.

Власник компанії Ілон Маск пояснив у "Твіттері", що всі системи працювали справно, проте двигун у верхньому ступені ракети "поводився трохи дивно".

За його словами, проблема не завадила б польоту, однак у компанії хочуть вивчити, чи не є вона симптомом серйозних несправностей. Якщо фахівці не знайдуть проблем у двигуні, запуск заплановано здійснити в неділю. Ракета повинна доставити на МКС їжу, інструменти та матеріали для наукових експериментів.

Компанія відновила запуски лише на початку цього року після великої аварії у вересні. Тоді ракета-носій вибухнула під час тестового запуску на мисі Канаверал у штаті Флорида. Аварія сталася під час підготовки до випробування, під час заправки.

Перший ступінь ракети-носія Falcon 9 проектувався як багаторазовий. За допомогою такого підходу SpaceX розраховує знизити вартість доставки вантажів на орбіту. За даними SpaceX, за допомогою повторно використаної Falcon 9 виведення супутників на орбіту може стати на 30% дешевшим порівняно з використанням інших сучасних ракет-носіїв.

Раніше Ілон Маск говорив, що перші ступені Falcon 9 можуть бути використані до 20 разів. Уже відбулися вогневі випробування повної тривалості на Землі, проте досі компанія не запускала повторно перший ступінь Falcon 9, що вже літав у космос.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram