ГоловнаСвіт

Сербія депортувала громадян Росії за підготовку терактів у Чорногорії

"Гасити" скандал у Белград їздив секретар Радбезу РФ.

Сербія депортувала громадян Росії за підготовку терактів у Чорногорії
Премьер Сербии Александр Вучич
Фото: EPA/UPG

Кількох громадян РФ було депортовано із Сербії за участь у підготовці терористичних акцій у Чорногорії, повідомили белградські ЗМІ з посиланням на джерела в урядових колах країни.

Як пише російське видання "Коммерсант", реагуючи на це, Росія терміново відправила у Сербію "гасити" скандал секретаря Радбезу РФ Миколу Патрушева.

Він прибув до Белграда у вівторок. У понеділок ввечері сербський прем'єр Александар Вучич оприлюднив деталі плану захоплення держустанов Чорногорії після парламентських виборів 16 жовтня "за сприяння іноземного фактора". Вучич підтвердив інформацію чорногорського спецпрокурора Мілівоє Катнича про арешт групи громадян Сербії, яка готувала захоплення Скупщини Чорногорії і стрілянину по учасниках мітингу опозиції з метою спровокувати хаос і штурм парламенту. Прем'єр також оголосив, що сербські правоохоронні органи виявили "ще кілька небезпечних груп", залучених до реалізації цього плану, за якими стоять "дуже серйозні люди".

"Заарештовані нами особи діяли в координації з іноземцями. Існують неспростовні докази, що певні особи стежили буквально за кожним кроком прем'єра Чорногорії (Міло Джукановича) й інформували про це інших людей, які повинні були діяти відповідно до їхніх інструкцій. Ми знайшли в них €125 тис., спеціальну уніформу, інші речі. За прем'єром Чорногорії стежили за допомогою найсучаснішого обладнання", - повідомив Вучич.

Про згадане Александаром Вучичем "сучасне обладнання" стало відомо місцевим ЗМІ.

З посиланням на сербських слідчих вони повідомили: групи зловмисників підтримували зв'язок за допомогою телефонів з шифраторами, мали високоякісні супутникові знімки низки держоб'єктів у Подгориці, маршрути пересування чорногорського прем'єра, а виявлена в них уніформа, у яку вони повинні були перевдягнутися під час захоплення парламенту, схожа на ту, яку використовує чорногорський спецназ.

"Коммерсант" пише, що Патрушеву, судячи з усього, вдалося зам'яти скандал.

Нагадаємо, в Чорногорії 16 жовтня пройшли парламентські вибори. У ніч перед виборами поліція Чорногорії повідомила про затримання двадцяти сербів, які готували збройні напади на представників влади і держустанови.

Перемогу на виборах отримала владна проєвропейська Демократична партія соціалістів Чорногорії під головуванням Джукановича. Проросійський блок посів друге місце.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram