ГоловнаСвіт

До саміту Україна-ЄС безвіз Київ отримати не встигає, - експерт

Орган ЄС не погодив позицію в міжінституційних переговорах.

До саміту Україна-ЄС безвіз Київ отримати не встигає, - експерт
Фото: www.segodnya.ua

Орган ЄС не погодив позицію в міжінституційних переговорах щодо безвізового режиму для України, а це означає, що терміни надання безвізу до саміту Україна-ЄС можуть бути зсунуті.

Про це написав директор фонду "Відродження" Олександр Сушко на своїй сторінці у Фейсбук.

"Отже, до запланованого саміту Україна-ЄС - нічого не буде, тому що встигнути неможливо", - написав він.

Експерт пояснив, що сьогодні COREPER-2 (Орган Ради ЄС, в який входять постійні представники країн-членів) розглянув у першому читанні "українське питання" і НЕ прийняв переговорної позиції Ради в міжінституційних переговорах ("тріалог") з Європарламентом із цього питання.

Таким чином Україна залишається позаду Грузії, яка отримала таке рішення 5 жовтня. Вирішено, що цей крок (початок "тріалогу") буде зроблено тільки після узгодження нової редакції "механізму призупинення" безвізового режиму.

"А це не схоже, що відбудеться в очікувані терміни (до середини листопада)", - додав він.

Сушко вважає, що нинішній день залишає суто теоретичні (а кажучи прямо - майже нульові) шанси на розгляд питання сесією Європарламенту в пленарний тиждень 21-24 листопада - оскільки потрібно послідовно: а) узгодити механізм зупинення; б) затвердити переговорну позицію Ради для "тріалогу"; в) почати і г) завершити "тріалог", погодивши текст відповідного законопроекту.

"Вкотре запитуємо: хто ж тягнув за язик (самі знаєте кого) ??? Може, замість саміту Україна-ЄС провести саміт "кинутих" Україна-Канада?", написав Сушко.

При цьому, за його інформацією, Франція та Бельгія "ставили питання про "нереальність" антикорупційної політики Києва, тобто натякали на неповноту виконання критеріїв безвізу, спроби відкочування в реформах (по Грузії таких застережень немає)".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram