ГоловнаСвіт

Великобританія погодилася на створення військового командного центру ЄС

Новий центр буде розміщуватися в Брюсселі.

Великобританія погодилася на створення військового командного центру ЄС
Фото: EPA/UPG

Великобританія підтримала створення нового Центру планування і управління в рамках чинного військового штабу ЄС. Це випливає з висновку, прийнятого в четвер, 18 травня, Радою Євросоюзу в Брюсселі, де відбулися переговори міністрів оборони країн ЄС, повідомляє DW.

У документі говориться, що новий центр буде розміщуватися в Брюсселі і візьме на себе стратегічне планування і управління військовими операціями Євросоюзу, які полягають у консультуванні приймаючої країни і не передбачають участі в бойових діях. Зокрема, центр буде координувати міжнародні програми підготовки персоналу для сил безпеки в Малі, Центральноафриканській республіці і Сомалі. При цьому він буде діяти в рамках чинного військового штабу ЄС у Брюсселі.

Раніше Великобританія не хотіла узгоджувати створення центру. Європейські дипломати побоювалися, що Лондон буде використовувати цю тему, з одного боку, у внутрішньополітичній боротьбі напередодні дострокових парламентських виборів, а з іншого - в переговорах щодо Brexit.

Разом з тим, в обмін на свою згоду Великобританія зажадала гарантій того, що центр у довгостроковій перспективі не перетвориться на аналог штаб-квартири НАТО. Лондон хоче зберегти статус-кво, при якому забезпеченням європейської безпеки займається НАТО, і побоюється, що ЄС планує створити паралельну європейську військову структуру. Як зазначає агентство dpa, ці побоювання з'явилися у Лондона в зв'язку з підготовкою виходу з Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram