ГоловнаСвіт

США звинуватили владу Сирії у масових стратах і спаленні тіл

За даними Держдепу, у військовій в'язниці Седная щодня страчують повішенням близько 50 ув'язнених.

США звинуватили владу Сирії у масових стратах і спаленні тіл

Адміністрація президента США Дональда Трампа звинуватила владу президента Сирії Башара Асада у здійсненні масових страт тисяч ув'язнених і спаленні тіл убитих у великому крематорії в тюремному закладі біля столиці Дамаска.

Як йдеться в повідомленні Державного департаменту США, у військовій в'язниці Седная на північ від столиці Сирії щодня страчують повішенням близько 50 ув'язнених, передає Радіо Свобода.

Повідомляється, що держдепартамент оприлюднив фотографії, на яких видно будівлю в тюремному комплексі, пристосовану для обслуговування крематорію.

"Ми вважаємо, що побудова крематорію є спробою приховати обсяги масових вбивств, скоєних у в'язниці Седная", - заявив головний дипломат США у справах Близького Сходу Стюарт Джонс.

Демонструючи фотографії, він сказав, що влада Асада "опустилася на новий рівень аморальності" за підтримки Росії та Ірану. Дипломат закликав Москву і Тегеран чинити тиск на Дамаск, щоб досягти стійкого припинення вогню і можливості розпочати політичні переговори.

Фотографії, опубліковані сьогодні, були зроблені протягом кількох років, починаючи з 2013-го, комерційними супутниками. Очевидно, що вони не доводять, що згадана будівля дійсно використовується як крематорій, але свідчать, що таке використання цілком ймовірне.

На початку лютого правозахисна організація Amnesty International опублікувала доповідь з десятками свідчень ув'язнених, яким вдалося вижити в цій в'язниці, і колишніх тюремників, які за ніч відправляли на смерть по 40-50 осіб. На винесення вироку кожному з них у військово-польових судах йшло по 1,5-2 хвилини.

За даними правозахисників, тільки з вересня 2011 року по грудень 2015 року у в'язниці Седная були таємно страчені до 13 тис. осіб, які зазнали тортур і принижень, і немає ніяких підстав вважати, що після 2015 року такі страти припинилися.

Всього, за їхніми даними, в урядових в'язницях Сирії за п'ять років було вбито понад 17 тис. ув'язнених.

Влада Сирії спростувала дані правозахисників про масові страти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram