ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Афганістан повідомив про загибель 90 бойовиків ІД від вибуху "матері всіх бомб"

За офіційними даними, жертв серед цивільних немає.

Афганістан повідомив про загибель 90 бойовиків ІД від вибуху "матері всіх бомб"
Фото: Стоп-кадр с видео

Щонайменше 90 бойовиків угруповання "Ісламська держава" загинули в результаті авіаудару США, в якому була застосована одна з найпотужніших неядерних бомб в арсеналі країни.

Про це повідомив Бі-бі-сі губернатор афганського району Ачин в провінції Нангархар Ісмаїл Шінварі.

За його словами, жертв серед цивільних осіб немає.

Як зазначив прем'єр-міністр Афганістану Абдулла Абдулла, удар був нанесений в координації з афганською владою і були зроблені "серйозні заходи, щоб уникнути нанесення шкоди цивільним особам".

Водночас один з місцевих жителів розповів Бі-бі-сі, що в результаті вибуху були знищені кілька будинків. Він також додав, що потужний вибух "засвітив усе нічне небо".

Бомба GBU-43/B MOAB довжиною дев'ять метрів і вагою майже 10 тонн, відома як "мати всіх бомб", була вперше випробувана в 2003 році і раніше в бойових умовах не застосовувалася.

У ніч на п'ятницю її скинули на комплекс тунелів в провінції Нангархар неподалік від кордону з Пакистаном, які використовуються бойовиками угруповання "Ісламська держава".

Операція була схвалена урядом країни, але викликала критику з боку колишнього президента Афганістану Хаміда Карзая, який назвав її "нелюдським і грубим використанням нашої країни як полігону для нової і небезпечної зброї".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram