ГоловнаСвіт

В ЄС побоюються посилення впливу Москви в Сербії

"Балкани - це регіон підвищеної вибухонебезпечності".

В ЄС побоюються посилення впливу Москви в Сербії
Фото: ianp.com.ua

Москва нарощує вплив у Сербії, яка є кандидатом на вступ у Євросоюз.

Про це заявив німецький політик, голова комітету Європарламенту із зовнішньої політики Девід Макаллістер, передає  DW.

"Росія свідомо проводить у Сербії стратегію дестабілізації. Це привід для серйозного занепокоєння", - заявив він в інтерв'ю газеті Die Welt.

За словами Макаллістера, який представляє партію "Християнсько-демократичний союз" (ХДС), "Москва намагається масовано вплинути на ЗМІ, деяких політиків, а також на громадянське суспільство в Сербії". Незважаючи на те, що ЄС - найбільший інвестор у Сербії - має намір вкласти близько €1,5 млрд фінансової допомоги до 2020 року в розвиток реформ і сербської економіки, "Росія сприймається сербським суспільством як найголовніший союзник", наголосив євродепутат.

"Балкани - це регіон підвищеної вибухонебезпечності, де в результаті безвідповідальних дій у найкоротші терміни можуть знову пожвавитися конфлікти, які давно вважаються подоланими", - зазначив Макаллістер.

На його думку, Брюсселю необхідно "за допомогою сербських політиків і громадянського суспільства зробити свою корисну діяльність ще більш наочною". Відкритим залишається питання, наскільки широко може вести Белград переговори з Москвою. У травні 2014 року Сербія уклала з РФ договір про "стратегічне партнерство", до складу якого ввійшли пункти про обмін розвідувальною інформацією і спільні військові навчання. Офіційним кандидатом на вступ у ЄС Сербія є з 2012 року.

Нагадаємо, що минулого тижня МЗС засудило поїздку сербських депутатів в окупований Крим і викликало посла Сербії для надання роз'яснень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram