ГоловнаСвіт

Ердоган: закулісні ігри не дозволили Туреччині провести Олімпіаду

Турецький лідер розповів про схожі риси політики і спорту.

Ердоган: закулісні ігри не дозволили Туреччині провести Олімпіаду
Реджеп Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що і в політиці, і в спорті рушійною силою є почуття конкуренції та змагання.

Про це він заявив, виступаючи на Міжнародному саміті з футболу в Стамбулі, повідомляє агентство "Анадолу"

"Перемога в політиці також як, наприклад, у футболі, вимагає злагодженої командної роботи. Тобто потрібно сформувати сильну команду. Якщо не планувати кроки і не працювати з урахуванням тактики і стратегії в тісній зв'язці, то ймовірність перемоги в спорті дуже низька. Те саме стосується політиків і партій, яким нічого сказати виборцям", - зазначив президент.

За словами Ердогана, на першому етапі політикові необхідна перемога на виборах, а далі - виконання зобов'язань, узятих перед виборцями.

Турецький лідер також зазначив, що так само, як насильство і агресія в спорті знищують поняття джентльменства, так брехня, наклеп і спотворення фактів завдають непоправноого удару по атмосфері здорової політичної конкуренції. "На жаль, з подібною картиною політики в Туреччині стикаються дуже часто. За свою 40-річну кар'єру я намагався служити народу, і при цьому протистояти руйнівним тенденціям у політиці", - зазначив він.

Окрім того, Ердоган відзначив готовність влади Туреччини до прийняття додаткових заходів з мінімізації фактів насильства в спорті. "Для цього плануються зміни в законодавство країни. Пакет змін буде узгоджено керівництвом клубів і федерацією. Здається, що і парламент без зволікання схвалить подібні зміни", - сказав президент.

Президент Туреччини далі розкритикував подвійні стандарти міжнародних спортивних структур. "У Туреччині досі не проведено Олімпійських ігор, і справжні причини цього нам добре відомі. У наявності серйозні закулісні ігри", - наголосив Ердоган. 

За його словами, Туреччина свого часу мала повне право на схвалення заявки щодо проведення Олімпіади, проте їй відмовили в цьому. Натомість право на Олімпіаду отримала країна, яка раніше вже організовувала подібні змагання.

Нагадаємо, що зараз у відносинах Туреччини з ЄС спостерігається напруженість.

Риторика турецького керівництва стосовно європейських країн загострилася після відмови Нідерландів прийняти голову МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу. Влада Нідерландів пояснила це тим, що Чавушоглу планував виступити перед демонстрантами в Роттердамі, а керівництво країни це не влаштовувало, тому що воно визнало проведення політичної кампанії турецькими громадянами на території Нідерландів неприпустимим. Чавушоглу запропонували альтернативний варіант зустрічі з турецькомовним населенням Нідерландів, проте він відмовився, наполягаючи на проведенні демонстрації. Після цього Нідерланди прийняли рішення відкликати дозвіл на приземлення літака голови турецького МЗС. У відповідь на це Ердоган звинуватив Нідерланди в фашизмі, порадив утриматися від польотів до Туреччини голландським літакам і пригрозив у відповідь заходами через зневажливе ставлення Нідерландів до Туреччини. Голландське керівництво назвало слова про фашизм такими, що "перейшли всі межі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram