ГоловнаСвіт

Узбецький журналіст вийшов на волю після майже 18 років ув'язнення

У 1999 році Бекжанова заарештували на території України і екстрадували на батьківщину.

Узбецький журналіст вийшов на волю після майже 18 років ув'язнення
Фото: fergananews.com

Узбецький журналіст Мухаммад Бекжанов вийшов на волю після майже 18-річного ув'язнення, повідомляє Німецька хвиля.

"Мухаммад Бекжанов майже 18 років страждав за те, що скористався своїм правом на свободу друку", - заявив керуючий справами правозахисної організації "Репортери без кордонів" Крістіан Мір, який назвав звільнення журналіста "сигналом того, що тиск на авторитарні режими рано чи пізно принесе плоди".

"Репортери без кордонів" в 2013 році удостоїли Мухаммада Бекжанова, який перебував тоді в ув'язненні,  звання "Журналіст року".

У перші роки незалежності Узбекистану Бекжанов обіймав посаду головного редактора впливової опозиційної газети "Ерк" ("Свобода"). Журналіст був змушений покинути країну після того, як в 1994 році видання було заборонено.

У 1999 році уряд Узбекистану звинуватив опозицію в організації вибухів у Ташкенті. Бекжанова заарештували на території України і екстрадували на батьківщину, де, як вважають правозахисники, під тортурами він був змушений підписати зізнання.

Між тим ще в грудні 62-річний Бекжанов перебував у штрафному ізоляторі, через що йому було відмовлено в побаченні з родичами, пише "Фергана".

Крім Бекжанова, в Узбекистані за свою діяльність засуджені щонайменше 9 журналістів, вважають "Репортери без кордонів". Організація називає умови ув'язнення в узбецьких тюрмах "нелюдськими".

Нагадаємо, в січні ПАРЄ прийняла резолюцію з вимогою до Росії звільнити українських журналістів Романа Сущенка та Миколу Семену.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram