ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Навального примусово доставлять у суд у справі "Кіровлісу"

Справа "Кіровлісу" проходить повторні слухання в Ленінському районному суді.

Навального примусово доставлять у суд у справі "Кіровлісу"
Навальный

Ленінський районний суд Кірова розпорядився примусово доставити опозиціонера Олексія Навального та Петра Офіцерова на засідання у справі про розкрадання в компанії "Кіровліс".

Про це повідомляє "Интерфакс".

"Обидва підсудних не з'явилися на два судові засідання - наприкінці минулого тижня і сьогодні, тому сторона обвинувачення виступила з клопотанням про приведення їх до суду. Його було задоволено", - розповіли агентству в суді.

На початку грудня звинувачення вже просило про примусове приведення Навального та Офіцерова, але суд клопотання відхилив. За словами Навального, він не міг бути присутнім на процесах через зайнятість свого адвоката Ольги Михайлової, яка бере участь у розгляді справи про вбивство Бориса Нємцова.

Навального й Офіцерова звинувачують у розкраданні в компанії "Кіровліс" 16 млн рублів. У 2013 році вони отримали п'ять років і чотири роки в'язниці відповідно, проте пізніше апеляційна комісія у цій справі замінила термін на умовний. У листопаді 2016 року Верховний суд Росії скасував вирок у справі "Кіровлісу" і направив її на перегляд.

Раніше, в лютому 2016 року, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав вирок у справі "Кіровлісу" несправедливим і постановив виплатити Навальному й Офіцерову компенсацію в розмірі €48 тис. і €23 тис. відповідно. У цей час справа "Кіровлісу" проходить повторні слухання в Ленінському районному суді.

Нагадаємо, в липні 2013 року Ленінський районний суд Кірова визнав Навального й Офіцерова винуватими в шахрайстві в особливо великому розмірі. За версією слідства, вони незаконно отримали від держкомпанії КОГУП "Кіровліс" 10 тис. кубометрів лісу, вартістю 16 млн рублів для компанії Офіцерова - ТОВ "Вятська лісова компанія", і потім його продали.

Навальний і Офіцеров провину заперечували і наполягали, що за ліс компанія ВЛК перерахувала "Кіровлісу" 15,5 млн рублів і знайшла покупців на цю продукцію, яку не міг самостійно реалізувати "Кіровліс". Спочатку суд призначив їм покарання у вигляді 5 і 4 років позбавлення волі відповідно. Восени при розгляді апеляційної скарги Кіровський обласний суд змінив реальний термін покарання на умовний. Під вартою Навальний і Офіцеров були один день - відразу після вироку районного суду прокуратура оскаржила застосування до них арешту до набуття рішенням чинності.

13 травня 2015 року прокуратура попросила для Навального 5 років реального терміну замість умовного у справі "Кіровлісу". Однак уже наступного дня суд відмовився змінювати Навальному умовний термін на реальний.

23 жовтня 2015 року Нікулінський суд задовольнив позов "Кіровлісу" про компенсацію збитку. Інстанція зобов'язала Навального, Офіцерова та Опальова заплатити майже 16,2 млн руб. У 2013 році представники компанії відмовилися від цивільного позову. За словами адвоката Навального Вадима Кобзєва, фактично позивачі зажадали подвійну оплату за продукцію, оскільки "Вятська лісова компанія" вже оплатила всі лісоматеріали на суму 14,8 млн руб., що підтверджується не тільки документами, але і вироком Ленінського районного суду Кірова. Рішення Нікулінського суду Навальний і Офіцеров оскаржили в Мосміськсуді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram