ГоловнаСвіт

Вчені створили химеру свині і людини

Ембріони можуть допомогти створити технологію з вирощування людських органів всередині тварин.

Вчені створили химеру свині і людини
Фото: bbc.com

Вчені виростили перші в світі ембріони-химери, що складаються з клітин людини і свині. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі the Cell, повідомляє ВВС.

Частка людських клітин в ембріоні становить менш як 0,001%, інше - клітини свині. Ембріонам дали розвиватися лише 28 днів. Ці ембріони можуть допомогти створити технологію з вирощування людських органів всередині тварин.

Вчені імплантували людські стовбурові клітини в ембріони свині. У результаті виходила суміш з людських і свинячих клітин, яку на місяць підсаджували самці свині.

Цей процес виявився дуже неефективним: з 2 075 підсаджених ембріонів протягом 28 днів розвивалися лише 186 штук. Однак при цьому були ознаки того, що людські клітини продовжують функціонувати як частина химери.

"Вперше людські клітини росли всередині великої тварини", - пояснив ВВС один з авторів дослідження професор Хуан Карлос Іспісуа Бельмонте з Інституту біологічних досліджень Солка.

Невисоку ефективність застосованого методу професор пояснив довгою еволюцією, яка розділяла людину і свиню.

Вже зараз, на думку вчених, подібні химери можуть допомогти в перевірці ліків до переходу до випробувань на людях і при вивченні початку розвитку людських захворювань. Також химери можуть допомогти вивчити ранні стадії розвитку людських ембріонів і пояснити відмінності в тому, як функціонують органи різних живих істот. Фактично вченим для цього потрібно лише збільшити частку людських клітин в ембріоні до 0,1-1%.

У січні 2016 іспанський учений, що працює над створенням тварин-химер з людськими клітинами, заявив, що Папа Римський Франциск особисто благословив його проект.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram