ГоловнаСвіт

Папа Римський особисто благословив створення химер

Особисте схвалення Папи Римського не може вважатися офіційною позицією Римської католицької церкви

Папа Римський особисто благословив створення химер
Папа Римский Франциск
Фото: EPA/UPG

Іспанський учений, який працює над створенням тварин-химер із людськими клітинами, заявив, що Папа Римський Франциск особисто благословив його проект.

Про це він розповів у своєму інтерв'ю журналу Scientific American, повідомляє N + 1.

Згідно з повідомленням, роботи зі створення химер з людськими клітинами почалися ще близько 15 років тому. Химери - це організми з генетично різнорідних клітин. Для створення химер клітини людини імплантують в ембріон, що перебуває на ранньому етапі розвитку, і потім учені намагаються отримати тварину з людськими органами. Створення химер потенційно дозволяє проводити доклінічні випробування ліків і використовувати органи химер для трансплантації людині.

Значна частина роботи вченого передбачає співпрацю з командою з іспанського міста Мурсія. Дві третини населення Іспанії - католики, тому вчені звернулися до Папи Римського за схваленням.

"Він дуже люб'язно сказав "так", - повідомив Бельмонте в інтерв'ю журналу. - Тож Ватикан підтримує це дослідження і не має жодних проблем, ґрунтуючись на ідеї допомоги людству. І, теоретично, все, що ми будемо робити, - це вбивати свиней".

Редакція журналу MIT Technology Review відправила електронного листа в Папську академію наук, запитавши про підтвердження позиції Папи Франциска. Однак відповіді поки що не отримала.

Варто зазначити, що особисте схвалення Папи Римського не може вважатися офіційною позицією Римської католицької церкви, якщо не зроблена ex cathedra.

Як повідомляють, позиція різних держав у питанні законності створення таких химер неоднакова. 2007 року Великобританія схвалила створення химер з людських і тваринних клітин за умови, що ембріонів не підсаджуватимуть у матку людини або тварини для подальшого розвитку. А торік Національні інститути здоров'я США не підтримали створення людино-тварин химер і відмовилися фінансувати такі дослідження.

Нагадаємо, в грудні 2015 року на офіційній сторінці Ватикану в Instagram з'явилося перше селфі Папи Римського Франциска. За кілька годин фотографія понтифіка набрала понад 10 тис. позначок "подобається" і кілька сотень коментарів. Користувачі Instagram у своїх коментарях пишуть Франциску, що люблять його, і дякують йому за позитивне фото.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram