ГоловнаСвіт

У Росії проти автора віршів на підтримку України порушили нову справу про екстремізм

Слідчі вилучили в обвинуваченого ноутбук і всі носії.

У Росії проти автора віршів на підтримку України порушили нову справу про екстремізм
Александр Бывшев
Фото: vk.com/id135029238

У Росії проти колишнього учителя німецької мови Олександра Бившева, засудженого раніше за публікацію в інтернеті свого вірша на підтримку України, порушили нову кримінальну справу.

Про це сам Бившев повідомив "Новой газете".

"Сьогодні об 11-й ранку в мою квартиру прийшли троє співробітників Центру протидії екстремізму і пред'явили постанову про порушення кримінальної справи за частиною 1 статті 282 КК РФ "Розпалювання ненависті або ворожнечі"", - розповів Бившев.

Він пояснив, що обвинувачення пов'язане з його віршем "На незалежність України", який Бившев опублікував 22 лютого 2015 року на своїй сторінці в соціальній мережі "ВКонтакте". На думку слідчих, вірш є принизливим для російського народу, сказав Бившев.

За словами обвинуваченого, з пред'явлених йому документів випливає, що кримінальну справу порушили ще 30 вересня 2016 року, а обшук було санкціоновано суддею Кромського районного суду Оленою Гудковою 20 грудня 2016 року. Слідчі вилучили в Бившева як речові докази ноутбук і всі носії.

У липні 2015 року Кромський районний суд визнав Бившева винним в екстремізмі за вірш під назвою "Українським патріотам", опублікований в інтернеті в березні 2014 року. У ньому він засудив анексію Криму Росією.

Після публікації вірша в місцеву газету "Зоря" написали читачі, яких він обурив. Редакція видання подала заяву в прокуратуру. З боку звинувачення свідками виступали колишні колеги й учні Бившева. Його засудили до 300 годин виправних робіт, на два роки відсторонили від посади і конфіскували комп'ютер.

Нагадаємо, в грудні в Росії блогера засудили до двох років колонії-поселення за пост про Сирію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram