ГоловнаСвіт

У Польщі опозиція пообіцяла блокувати Сейм усі свята

Польська опозиція вимагає переголосування законів, прийнятих коаліцією влади поза залою засідань.

У Польщі опозиція пообіцяла блокувати Сейм усі свята
Гжегож Схетына
Фото: EPA/UPG

Польські опозиційні партії ("Громадянська платформа" (РО), Сучасна (.N) блокуватимуть трибуну і президію Сейму протягом Різдвяних і Новорічних свят, щонайменше до 11 січня, коли має розпочатися чергове засідання Сейму країни.

Про це заявив лідер найбільшої опозиційної партії Гжегож Схетина в ефірі радіо ZET.

"Усе на це вказує. Ми прийняли таке рішення (блокувати президію Сейму і надалі - ред.). Здається, що це не зміниться", - заявив Схетина.

За його словами, політики обох партій уже розписують графіки чергувань депутатів у сесійній залі на найближчі дні.

Схетина відкинув аргументи владної партії "Право і Справедливість" (PiS), що опозиція дестабілізує ситуацію в Польщі і перешкоджає полякам спокійно святкувати Різдво.

"Ми кажемо "ні", оскільки йдеться про щось дуже важливе. Йдеться про парламентську демократію, про конституційні принципи, про те, що не можна дозволяти політичний обман", - заявив Схетина.

Він назвав "жартом" пропозицію лідера PiS Ярослава Качинського надати опозиції більше повноважень у парламенті, зокрема офіційно встановлену посаду лідера опозиції на зразок Великобританії. Схетина зазначив, що не хоче від владної партії жодних адміністративних посад.

Лідер РО підкреслив, що зараз немає підстав для дострокових парламентських виборів у Польщі. При цьому він зазначив, що "темпи подій можуть прискоритися".

Опозиція вимагає переголосування законів, зокрема закону про бюджет на 2017 рік, прийнятих коаліцією влади поза залою засідань і, на її думку, зі значними порушеннями - без кворуму і не допускаючи до зали депутатів опозиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram