ГоловнаСвіт

Пакистан депортував біженку з обкладинки National Geographic

Президент Афганістану запланував прийом в її честь.

Пакистан депортував біженку з обкладинки National Geographic
Фото: report.az

Влада Пакистану депортувала біженку з Афганістану, яка стала відомою завдяки юнацькому фотопортрету на обкладинці журналу National Geographic 1985 року, за звинуваченням у підроблених документах.

Як повідомляє пакистанська служба Радіо Свобода, жінку на ім'я Шарбат Гула, якій зараз близько 40 років, пізно ввечері привезли на кордон з Афганістаном у прикордонному пункті Торхам і передали афганським представникам.

Пакистанське телебачення показало кадри жінки, загорнутої в бурку, традиційний одяг афганських мусульманок, що закриває обличчя і все тіло, яка їде до кордону в машині з пакистанськими дипломатами.

Раніше афганські чиновники повідомляли, що з Торхама Шарбат Гулу вертольотом привезуть у Кабул, де президент Афганістану Ашраф Гані запланував прийом в її честь.

В апараті Гані також повідомляли, що для Гули і її дітей, яких уже депортували з Пакистану, в Кабулі вже підготували будинок.

Невідому зеленооку дівчину сфотографував наприкінці 1984 року під час радянсько-афганської війни в таборі афганських біженців у Пакистані фотограф журналу National Geographic зі США Стів МакКаррі. Влiтку 1985-го це фото з'явилося на обкладинці журналу і стало відомим у світі символом біженки. 2002 року фотограф знайшов жінку в Афганістані, куди вона повернулася з табору в Пакистані після закінчення війни в її країні.

Представниця народу пуштунів, що живе по обидва боки афгано-пакистанського кордону, Шарбат Гула пізніше знову перебралася в Пакистан. Але останнім часом влада Пакистану почала значно суворіше ставитися до біженців з Афганістану, яких там зараз перебуває близько 2,5 мільйона. Кілька тисяч з них уже депортували за останні місяці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram