ГоловнаСвіт

Більш ніж половина росіян вважають реальною загрозу війни з країнами НАТО, - опитування

17% з них думають, що можливе застосування ядерної зброї.

Більш ніж половина росіян вважають реальною загрозу війни з країнами НАТО, - опитування
Фото: EPA/UPG

Більш ніж половина росіян (52%) вірить в існування реальної загрози масштабної війни між Росією і країнами НАТО, з них 17% думають, що можливе застосування ядерної зброї.

Це випливає з даних опитування, проведеного фондом "Громадська думка", повідомляє Русская служба Би-би-си.

Не вважають можливою таку війну 40% громадян, ще 9% вагалися з відповіддю. Серед тих, хто вважає війну вірогідною, 25% думають, що ядерну зброю конфліктуючі сторони не застосують. 17% впевнені, що вона буде використана, 10% не змогли відповісти на запитання.

На думку 60% опитаних, зараз ймовірність початку війни між Росією і НАТО вища, ніж два-три роки тому. Всього 6% думають, що вона стала меншою, 26% вважають, що нічого в цьому плані не змінилося.

43% переконані, що ймовірність війни між Росією і країнами НАТО зараз вища, ніж у часи правління Леоніда Брежнєва в 1970-ті роки. На думку 21%, зараз менше шансів, що така війна почнеться, а 17% вважають, що ймовірність війни така ж, якою вона була 40 років тому.

При цьому більшість (66%) переконані, що російська політика останнім часом сприяє зниженню ризику війни з країнами НАТО. Всього 17% думають, що вона підвищує цей ризик, 19% вагалися з відповіддю.

У жовтні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю програмі Бі-бі-сі Today заявив, що між Росією і Альянсом немає холодної війни, "але немає і партнерства", яке НАТО "намагалося з Росією встановити після закінчення холодної війни".

Напередодні повідомлялося, що блок НАТО має намір перевести значну кількість своїх військових на посилений режим несення служби. Цей крок є реакцією на зростаючу активність Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram