ГоловнаСвіт

Уряд Нідерландів запросив додатковий час для рішення з приводу України

Країна не відмовляється від ратифікації Угоди про асоціацію.

Уряд Нідерландів запросив додатковий час для рішення з приводу України
Берт Кундерс

Уряд Нідерландів звернувся до парламенту з проханням надати додатковий час на ухвалення рішення з приводу ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Лист із відповідним проханням надіслав законодавцям голова МЗС королівства Берт Кундерс. На його думку, депутати повинні дати кабінету міністрів додатковий час, до 15 грудня цього року, щоб провести переговори з опозиційними партіями і не відмовлятися від ратифікації угоди з Україною.

Як повідомляють у фейсбуці прем'єр-міністра країни Марка Рютте, Нідерланди проведуть додаткові переговори, щоб виробити формулу, яка враховувала б стурбованість громадян, які голосували проти асоціації на референдумі. Зокрема, Нідерланди хочуть отримати підтвердження, що Угода про асоціацію не надасть Україні права автоматично претендувати на членство в Євросоюзі, що вона не зобов'яже країни ЄС надавати їй колективні гарантії безпеки чи фінансову підтримку, не надасть українським громадянам вільний доступ на європейський ринок праці. Крім того, Рютте вважає, що Україну треба зобов'язати збільшити зусилля для викорінення корупції в країні.

Раніше Рютте повідомляв, що Нідерланди визначаться з приводу УА України і ЄС до 1 листопада. При цьому він вказував на важливість ратифікації УА в контексті стабільності в регіоні. "Голландське "ні", звичайно, матиме міжнародні наслідки, воно прямо позначається на Україні, відносинах Україна-Росія, імплементації Мінських угод і нормандському процесі", - написав він.

6 квітня в Нідерландах відбувся референдум з питання схвалення асоціації Україна-ЄС. Тоді 61% учасників голосування виступив проти угоди, підтримали його трохи більше ніж 38%. Явка становила 32% при необхідних 30%. Юридично результати референдуму не є зобов'язувальними для уряду.

Нідерланди залишаються останньою країною ЄС, яка не завершила процедуру ратифікації УА.

Зараз Угода про асоціацію України і ЄС застосовується в тимчасовому режимі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram