ГоловнаСвіт

Премію Сахарова отримали іракські правозахисниці

Жінки ведуть кампанію захисту прав жінок і громади єзидів.

Премію імені Андрія Сахарова "За свободу думки", яку присуджує Європарламент, цього року отримали іракські правозахисниці.

Про це повідомляють

на сайті Європарламенту

Нагадаємо, що лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв увійшов до фінального списку цьогорічних номінантів правозахисної премії.

Лауреати цьогорічної премії - Надя Мурад Басьо і

Ламійя Айжі Башар - представляють регіон на півночі Іраку. Цих жінок тримали в сексуальному рабстві бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ). Їм вдалося втекти з полону джихадистів і дістатися до Європи, де їм було надано притулок. Там вони почали боротися за права жінок, які постраждали від сексуального насильства з боку ІДІЛ.

Надя Мурад
Фото: EPA/UPG
Надя Мурад

Окрім того, вони є громадськими захисниками громади єзидів в Іраку - релігійної меншини, яка стала об'єктом геноциду з боку бойовиків ІДІЛ.

Сахаровська премія "За свободу думки" була заснована 1988 р. для нагородження людей або громадських організацій, які відзначилися у справі захисту прав людини і засадничих свобод. Церемонія вручення правозахисної премії за 2015 рік відбудеться 16 грудня у Страсбурзі.

Нагадаємо, торік

премію Сахарова отримав саудівський в'язень сумління. Єзиди - курдська етноконфесійні група. Їхня релігія поєднує елементи зороастризму, християнства, іудаїзму та ісламу. Радикальні ісламісти вважають езидів іновірцями і "дияволопоклонниками".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram