ГоловнаСуспільствоЖиття

Джемілєв увійшов до фінального списку премії Сахарова

Лауреатів премії в Європарламенті оголосять 27 жовтня.

Джемілєв увійшов до фінального списку премії Сахарова
Фото: agentstvo.com.ua

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв увійшов до фінального списку цьогорічних номінантів на нагородження правозахисною премією Європарламенту "За свободу думки" імені Андрія Сахарова.

Про це повідомляє Укрінформ.

Кандидатуру Джемілєва підтримала в четвер найбільша політична група Європарламенту - Європейської народної партії.

"Важко знайти кращу кандидатуру на премію Сахарова, ніж Мустафи Джемілєва, лідера кримських татар, який все життя боровся за свободу слова і права людини", - зазначив під час обговорення депутат Яцек Саріуш-Вольський.

Крім Джемілєва на премію номіновано правозахисників з Туреччини, Китаю та Близького Сходу.

Лауреатів премії в Європарламенті оголосять 27 жовтня. А церемонія вручення премії, грошова винагорода якої становить 50 тис. євро, пройде в грудні.

Нагадаємо, премія Сахарова в 50 тисяч євро була заснована Європейським парламентом у 1988 році. Вона щорічно вручається особам чи групам людей, які присвятили своє життя захисту людських прав і свободи слова.

У різні роки лауреатами премії ставали Нельсон Мандела, Білоруська асоціація журналістів, Репортери без кордонів і російське правозахисне товариство "Меморіал".

У минулому році на премію Сахарова висувалася Надія Савченко, однак вона не увійшла до трійки фіналістів. Нагороду отримав саудівський блогер Раіф Бадаві, який перебуває у в'язниці за звинуваченням в образі ісламу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram