ГоловнаСуспільствоОсвіта

Випускників медичних вузів звільнили від обов'язкового відпрацювання

Рада визнала відпрацювання примусовою працею.

Випускників медичних вузів звільнили від обов'язкового відпрацювання
Первокурсники НМУ на общем собрании
Фото: lovi-moment.com.ua

Верховна Рада скасувала обов'язкове відпрацювання для студентів-медиків після завершення навчання коштом державного бюджету.

За відповідний законопроект №3312-д проголосували в цілому 236 депутатів.

"Ми повинні поставити крапку в існуванні примусової праці в Україні. Це нонсенс і рудимент, який існує з часів радянської влади. У нас тільки студенти, які закінчують медичні коледжі та університети, повинні примусово відпрацьовувати. Інших спеціальностей немає", - заявив із цього приводу нардеп Олександр Співаковський, який представляв законопроект.

У законі про вищу освіту тепер буде написано, що медичні вузи тільки сприяють працевлаштуванню своїх випускників, але ті вільні у виборі місця роботи.

Водночас законопроект вводить у законодавство нове положення про те, що студенти медвузів і педвузів, які захочуть відпрацювати три роки після випуску в сільській місцевості, повинні отримувати від держави безкоштовне житло.

Нагадаємо, навесні 2015 року Кабінет Міністрів звільнив випускників вузів, окрім медиків, які навчалися на бюджеті, від обов'язкового трирічного відпрацювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram