ГоловнаСвіт

Викрадені "Боко Харам" дівчата відмовилися повертатися додому

За час проживання в таборі екстремістів багато підлітків радикалізувалися.

Викрадені "Боко Харам" дівчата відмовилися повертатися додому
"Боко Харам"
Фото: novostiua.net

Більш ніж сотня викрадених ісламістами терористичного угруповання "Західноафриканська провінція "Ісламської держави" (стара назва "Боко Харам") з міста Чібок нігерійських дівчат відмовилися повертатися додому і вирішили залишитися з бойовиками.

Про це повідомляє Associated Press.

Погу Бітрус, голова Асоціації розвитку Чібока, заявив, що за час проживання в таборі екстремістів багато підлітків радикалізувалися. Деякі з них не хочуть повертатися додому, побоюючись громадського осуду, оскільки бойовики силою взяли їх у дружини і багато хто вже обзавівся дітьми. За словами Бітруса, у їхніх припущеннях є певна частка істини: 21 дівчину, звільнену з полону бойовиків минулого тижня, уряду доведеться відправити довчовуватися за кордон, щоб уникнути нападок містян.

Така поведінка жителів Чібока пояснюється специфікою регіону. Місто є маленьким християнським анклавом на півночі Нігерії, де більшість населення сповідує іслам. Містяни належать до протестантської "Церкви братів", штаб-квартира якої розташована в американському штаті Іллінойс.

У квітні 2014-го 276 вихованок школи-інтернату в Чібоку були взяті в заручники бойовиками угрупування "Боко Харам". Частині з них пізніше вдалося втекти.

Угрупування "Боко Харам" (в перекладі означає "Західна освіта - гріх"), створена у 2002 році, діє в основному на території Нігерії. Прихильники організації виступають за введення в країні законів шаріату і боротьбу з впливом Заходу. У квітні 2015 року вона змінила назву на "Західноафриканську провінцію "Ісламської держави". За місяць до того ватажок організації Абубакар Шекау присягнув на вірність терористичному угрупованню "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Нагадаємо, в кінці серпня нігерійська армія заявила про смертельне поранення лідера "Боко Харам". Через місяць лідер "Боко Харам" спростував повідомлення про свою смерть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram