ГоловнаСвіт

ЄСПЛ визнав провину Росії в порушенні прав Каспарова 2007 року

Суд не присудив Каспарову будь-якої матеріальної компенсації.

ЄСПЛ визнав провину Росії в порушенні прав Каспарова 2007 року
Гарри Каспаров
Фото: Дмитрий Лазарев/dmitry168.livejournal.com

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав Росію винною в порушеннях особистих прав щодо опозиціонера Гаррі Каспарова.

Про це йдеться в рішенні суду, опублікованому на сайті ЄСПЛ. Мова про випадок 2007 року, коли поліція не дала Каспарову вилетіти з Москви до Самари на акцію протесту.

У рішенні суду йдеться, що були порушені права на свободу і особисту недоторканість (п'ята стаття Конвенції про права людини), на свободу вираження поглядів (десята стаття) і свободу зібрань і об'єднань (11 стаття). Також суд постановив, що були порушення 18 статті, в якій ідеться про те, що допустимі обмеження мають застосовуватися лише для тих цілей, для яких вони передбачені.

При цьому суд не присудив Каспарову будь-якої матеріальної компенсації, оскільки він не подавав на неї заявки.

У травні 2007 року співробітники поліції затримали в аеропорту "Шереметьєво" лідерів "Іншої Росії" Гаррі Каспарова і Едуарда Лимонова при спробі вилетіти до Самари на протестну акцію "Марш незгодних". Разом з ними були затримані опозиціонери і журналісти. Їх відпустили лише після того, як вони пропустили наступний рейс.

Тоді на акції, за даними "Комерсанта", зібралися 400 чоловік і близько 150 журналістів.

"Марші незгодних" влаштовувала "Інша Росія" у великих російських містах з 2005 по 2008 рік. З 2009 року організація проводить 31 числа щомісяця акцію під назвою "Стратегія 31" на захист 31-ї статті Конституції, яка гарантує свободу зібрань. 

Нагадаємо, що в жовтні 2013 року ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити € 10 тисяч Каспарову, який подав заяву в зв'язку з затриманням у квітні 2007 року на "Марші незгодних". Тоді суд ухвалив, що влада Росії порушили дві статті Європейської конвенції з прав людини. Йдеться, зокрема, про статтю 6, яка гарантує право на справедливий судовий розгляд, і статтю 10, яка гарантує свободу висловлення поглядів.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram