ГоловнаСвіт

Міноборони Філіппін заявило про здатність обійтися без американської допомоги

У разі розриву співпраці з США Філіппіни мають намір купувати озброєння у Китаю та Росії.

Міноборони Філіппін заявило про здатність обійтися без американської допомоги
Филиппины
Фото: http://asiareport.ru

Міністр оборони Філіппін Дельфін Лорензана заявив, що його країна в змозі обійтися без допомоги США, якщо Вашингтон вирішить скоротити її обсяги або повністю закрити програму.

Як повідомляє The Guardian із посиланням на слова Лорензана, в разі розриву співпраці з США Філіппіни мають намір купувати озброєння у Китаю та Росії.

Такі заяви Лорензана зробив усього через кілька днів після того, як президент країни Родріго Дутерте пообіцяв скоротити військову співпрацю з Вашингтоном.

При цьому ще в середу міністр оборони говорив, що в лідера країни неправильні дані щодо невеликої ефективності, яку становить така співпраця для Маніли. Уже в п'ятницю він змінив свою точку зору, заявивши, що цінність такої допомоги від США невисока, і військові можуть звернутися до конгресу Філіппін із проханням компенсувати втрати в розмірі $50-100 млн допомоги з США.

Лорензана заявив, що слова Дутерте можна розцінювати як прагнення президента диверсифікувати міжнародні зв'язки Філіппін і зменшити залежність від США.

Філіппіни були американською колонією в період із 1899-го по 1940 рік. Угоду про розширену співпрацю в оборонній сфері між США і Філіппінами (Enhanced Defense Cooperation Agreement - EDCA) було підписано в 1951 році, а потім пролонговано в 1999 році. Влітку цього року законність і легітимність документа підтвердив Верховний суд Філіппін.

Як повідомляли раніше, 76% філіппінців позитивно оцінили роботу президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram