ГоловнаСвіт

Президент Колумбії оголосив в ООН про закінчення півстолітньої війни

Мирну угоду між колумбійським урядом і повстанцями підпишуть у присутності Пан Гі Муна 26 вересня.

Президент Колумбії оголосив в ООН про закінчення півстолітньої війни
Хуан Мануэль Сантос
Фото: EPA/UPG

Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос оголосив на Генасамблеї ООН про завершення півстолітнього збройного конфлікту в країні.

Про це повідомляє euronews.

Мирну угоду уряду та повстанського угруповання "Революційні збройні сили Колумбії" (ФАРК) буде підписано в присутності генерального секретаря ООН Пан Гі Муна в прийдешній понеділок, 26 вересня, в Картахені.

"Я приїхав в ООН сьогодні, в Міжнародний день миру, щоб привселюдно і від щирого серця сказати всім: війна в Колумбії закінчена, - заявив з трибуни ООН Хуан Мануель Сантос. - Ресурси Колумбії тепер замість того, щоб витрачати їх на війну, можна буде скерувати на освіту, охорону здоров'я і безпеку колумбійців. Колумбія відкриває свої обійми всьому світу".

Остаточну мирну угоду між урядом Колумбії й угрупованням ФАРК парафували 24 серпня в Гавані. Переговори за посередництва Рауля Кастро тривали 3,5 року.

За умовами угоди, повстанці повинні скласти зброю і перетворитися на політичну партію. Але мирний план ще має бути схвалений колумбійцями на референдумі 2 жовтня. За попередніми даними, більшість громадян країни мають намір проголосувати "за".

Революційні збройні сили Колумбії були створені 1964 року як військове крило місцевої компартії. Їхніми першими лідерами стали Мануель Маруланда і Хакобо Аренас, які ставили за мету побудову "Нової Колумбії" - суспільства соціальної справедливості і рівності.

Однак через методи ведення цієї боротьби ФАРК визнані США і Європою терористичною організацією. Їхнє фінансування здійснювалося, зокрема, за рахунок колумбійських наркобаронів.

За час збройного конфлікту його жертвами стали понад 220 тис. осіб, більшість із них - мирні жителі, 5 млн осіб стали біженцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram