ГоловнаСвіт

Українська влада не перешкоджатиме голосуванню російських громадян, - експерт

Немає технічних можливостей обмежити доступ на виборчі дільниці.

Українська влада не перешкоджатиме голосуванню російських громадян, - експерт
Фото: obozrevatel.com

Україна не має можливості перешкоджати голосуванню російських громадян. Про це сказав політолог Тарас Березовець під час презентації доповіді «Держдума. Версія 7.0» у четвер у Києві.

«Треба розуміти, що ніякої технічної можливості перешкоджати голосуванню російських громадян немає», - сказав він.

При цьому він допустив можливість ексцесів біля російських диппредставництв з боку різних громадських організацій, тому закликав правоохоронців організувати належну охорону посольств.

«Є шанс, що ймовірні деякі ексцеси: представники добробатів або ветерани АТО можуть спробувати створити перешкоду для участі в голосуванні. Якщо це станеться, то можливі провокації, в тому числі для роздмухування міжнародного скандалу. Тому ми звертаємося до правоохоронців всіляко моніторити ситуацію і вжити максимум зусиль, щоб забезпечити безперешкодне голосування», - сказав Березовець.

Політолог повідомив, що на консульському обліку в Україні стоїть понад 80 тис. громадян РФ, які переважно опозиційно налаштовані до російської влади.

Як повідомляли, оскільки участь у виборах до Держдуми 18 вересня на території України є незаконною, експерти запропонували вживати заходів до тих громадян РФ, які візьмуть у них участь, а саме видворяти з України за підтримку сепаратизму. А російських дипломатів, які будуть організовувати ці вибори, оголошувати персонами "нон ґрата".

Україна заборонила Росії проводити вибори в Державну думу на своїй території, оскільки до Державної думи по багатомандатному округу обиратимуть парламентаріїв з анексованого Росією Криму.

Голова МЗС України Павло Клімкін заявив, що майбутні вибори в Держдуму Росії є нелегітимними. "Я вважаю вибори в Росії нелегітимними, тому що вони відбуваються на території окупованого Криму. Причому ці вибори не є легітимними ні в політичному, ні в правовому сенсі", - сказав міністр в інтерв'ю "Эхо Москвы".

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, своєю чергою, закликав жителів анексованого Криму бойкотувати майбутні вибори в Держдуму Російської Федерації. Крім того, він вважає, що Україні потрібно вимагати визнання нелегітимності всієї новообраної Держдуми РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram