ГоловнаСвіт

Юнкер: Brexit - не кінець ЄС

Голова Єврокомісії закликав владу країн ЄС вирішити суперечності щодо численних внутрішніх проблем.

Юнкер: Brexit - не кінець ЄС
Юнкер
Фото: EPA/UPG

Голова Єврокомісії  Жан-Клод Юнкер заявив, що блок, який постраждав через рішення Великобританії вийти з його складу, не перебуває на межі розпаду, незважаючи на екзистенційну кризу.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Юнкер оголосив про плани Єврокомісії вперше після рішення Британії вийти з ЄС на референдумі 23 червня, назвавши його попередженням про те, що на блок чекає боротьба за виживання на тлі підйому націоналізму в Європі.

"Європейському Союзу не вистачає єдності, - сказав Юнкер, виступаючи в Європарламенті в Страсбурзі. - У ньому є тріщини, часто існують розриви... Це створює ґрунт для галопуючого популізму".

Однак він наголосив, що все ще вважає найбільший у світі торговий блок важливою силою.

"ЄС як такому ніщо не загрожує", - сказав Юнкер.

Доказом цього, за словами чиновника, служить успіх нового Європейського фонду інвестицій, який колишній прем'єр Люксембургу запропонував подвоїти до €630 млрд ($707 млрд) до 2022 року на тлі різкого падіння витрат після початку світової економічної кризи. Він фінансує різні проекти, від аеропортів до широкосмугових мереж.

"Наш Європейський фонд інвестицій забезпечить фінансування обсягом щонайменше €500 млрд до 2020 року і буде намагатися досягти €630 млрд до 2022 року, - сказав Юнкер. - Внесок країн-членів допоможе нам досягти цього навіть раніше".

Однак виступ Юнкера практично не містив підказок щодо переговорів з Лондоном, які, як наполягає ЄС, зможуть початися лише після того, як прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей офіційно запустить процедуру розлучення з блоком. Юнкер закликав її зробити це якомога швидше.

Саміт за участю лідерів 27 країн ЄС у Братиславі в п'ятницю навряд чи значно прояснить це питання, зазначає Рейтер.

Юнкер закликав владу інших країн блоку вирішити суперечності щодо численних проблем, з якими стикаються їх економіка і суспільство. Помічники Юнкера кажуть, що він вважає нинішні протиріччя найглибшими за 30 років, які він провів у центрі європейської політики.

Нагадаємо, 23 червня у Великобританії пройшов референдум, результати якого показали, що більшість британців виступають за вихід з Євросоюзу (52% проти 48%). Після цього лідери Євросоюзу прийняли спільну заяву, в якій закликали владу Великобританії якнайшвидше почати реалізацію рішення про вихід з ЄС.

Згідно зі статтею 50 Лісабонської угоди про Євросоюз, Великобританія повинна надіслати формальне звернення в ЄС, після чого почнуться переговори про розрив. Вони не можуть тривати більше, ніж два роки.

13 вересня Данія закликала наказати Британію за Brexit.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram