ГоловнаСвіт

У США відкрилася 71-ша сесія Генасамблеї ООН

Загальні дебати пройдуть з 20-го по 26 вересня.

У США відкрилася 71-ша сесія Генасамблеї ООН
71-я Генассамблея ООН
Фото: Центр новостей ООН

У Нью-Йорку 13 вересня офіційно відкрилася 71-ша сесія Генеральної асамблеї Організації об'єднаних націй.

Про це повідомляють на сайті Центру новин ООН.

Щорічні загальні дебати розпочнуться 20 вересня і триватимуть до 26 вересня. Раніше голова 70-ї сесії Могенс Люккетофт зазначив, що делегати досягли прогресу з приводу Цілей сталого розвитку та боротьби зі зміною клімату. Вдалося також внести нововведення в процедуру виборів генерального секретаря, які одностайно підтримали країни-члени ООН.

Головою нової 71-ї сесії обрано дипломата з Фіджі Пітера Томсона. Він заявив, що до кінця сесії необхідно домогтися прогресу в усіх 17 цілях сталого розвитку ООН. За його словами, в перші дні роботи нової сесії будуть вирішуватися переважно процедурні питання, в тому числі пов'язані з розподілом пунктів порядку денного по шістьох основних комітетах Асамблеї.

Генеральний секретар Пан Гі Мун привітав той факт, що новий голова Асамблеї Пітер Томсон вибрав як головну тему сесії просування Цілей сталого розвитку в ім'я перетворення світу. Голова ООН зазначив, що перший рік реалізації 17 цілей має вирішальне значення для вироблення національних платформ дії й об'єднання зусиль на міжнародному рівні.

Пан Гі Мун також закликав домагатися якнайшвидшого набуття чинності Паризької угоди про клімат і нагадав про важливість майбутнього Саміту мігрантів, який проведуть 19 вересня. Він повідомив, що протягом нинішньої сесії в жовтні 2016 року в Кіто, Еквадор, пройде Конференція ООН з питань житла і сталого міського розвитку (Хабітат III). На ній буде прийнято новий порядок денний у сфері урбанізації. Він висловив надію, що делегати Генасамблеї підтримають його.

20 вересня почнуться загальні дебати. За традицією, першими цього дня виступлять лідери Бразилії і США. Перед початком загальних дебатів генсек ООН виголосить свою щорічну доповідь про роботу Організації.

Згідно з попереднім списком промовців, у першій половині першого дня загальних дебатів після президента США Барака Обами виступлять президенти Чаду та Франції, а також голови Гаяни, Катару, Аргентини, Словаччини, Малаві, Йорданії, Швейцарії та Перу. На цей день заплановано виступ прем'єр-міністра Великобританії. Першим у другій половині дня 20 вересня до делегатів 71-ї сесії Генеральної Асамблеї звернеться президент Таджикистану.

Промову президента України Петра Порошенка намічено на першу половину дня 21 вересня.

Делегація Росії буде представлена на рівні міністра закордонних справ. Міністр закордонних справ Білорусі фігурує у списку делегатів, які виступають у понеділок, 26 вересня.

Напередодні загальнополітичної дискусії 19 вересня пройде Саміт з питань біженців і мігрантів.

Нагадаємо, на Генасамблеї ООН відбудеться зустріч Порошенка з Обамою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram