ГоловнаСвіт

Канадці знайшли зниклий 1847 року корабель

Збереглося навіть скло в трьох вікнах кормової каюти, де жив командир корабля.

Канадці знайшли зниклий 1847 року корабель
Фото: nplus1.ru

Дослідники з канадської некомерційної організації Arctic Research Foundation виявили корабель "Терор" зі зниклої в 1847 році полярної експедиції контр-адмірала британського військово-морського флоту Джона Франкліна. Затонулий корабель виявили поряд з островом Кінг-Вільям Канадського Арктичного архіпелагу.

Про знахідку повідомляє The Guardian, передає N+1.

Сер Джон Франклін брав участь у трьох арктичних експедиціях, протягом яких, у тому числі, було досліджено північне узбережжя Канади. Метою останньої ("Загубленої") експедиції під керівництвом Франкліна було дослідження останньої невідомої частини Північно-Західного проходу, морського шляху через Північний Льодовитий океан.

Фото: nplus1.ru

У плаванні брали участь два колишні кораблі британського військово-морського флоту "Еребус" і "Терор", перебудовані для плавання в кризі й оснащені паровими двигунами. Експедиція стартувала з порту Грінхайт на південному сході Великобританії 19 травня 1845 року, в ній брали участь 129 осіб. Кораблі дійшли до Гренландії, де члени експедиції написали останні листи додому. Востаннє "Еребус" і "Терор" бачили в морі Баффіна, де вони пришвартувалися до криги і чекали на сприятливі умови для перетину протоки Ланкастер.

Пошуки зниклих кораблів почалися 1848 року під тиском дружини Франкліна. Пошукові експедиції споряджали протягом наступних 11 років, а з 80-х років минулого століття було проведено кілька наукових експедицій.

Фото: nplus1.ru

У вересні 2014 року поряд з островом О'Рейлі знайшли кістяк "Еребуса". 3 вересня цього року на глибині 24 метрів канадські дослідники виявили "Терор". За словами вчених, корабель був у відмінному стані, збереглося навіть скло в трьох вікнах кормової каюти, де жив командир корабля. Також добре видно металеве покриття корпусу, яке захищало корабель від криги.

Затонулий корабель виявили за 96 кілометрів на південь від імовірного місця катастрофи. Щоб ідентифікувати його, дослідники протягом тижня робили підводні знімки судна і порівнювали їх з планом судна XIX століття.

Фахівці з Фонду арктичних досліджень виявили на кораблі комору, де на полицях зберігалися тарілки і одна консервна банка. Також їм вдалося зробити знімки їдальні і декількох кают. Також дослідники помітили слід від довгого важкого каната, який проходив через отвір в палубі корабля. Імовірно, команда кинула якір до того, як "Терор" пішов на дно.

Фото: nplus1.ru

Корабель іншого британського мореплавця Джозефа Віггінса знайшли в липні цього року на річці Єнісей. Віггінс досліджував Північний морський шлях на пароплаві "Темза". У 1876 році пароплав зайшов у Єнісей і команда зупинилася на зимівлю. Наступного року, коли спробували продовжити плавання, з'ясувалося, що корабель сів на мілину, тому команда продовжила шлях сушею. Судно під час весняного льодоходу 1878 року затонуло.

Нагадаємо, нещодавно в Кам'янці-Подільському знайшли найстарішу бруківку в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram