ГоловнаСвіт

Росія і Японія провели переговори про спірні острови

Абе назвав ці переговори "глибокими".

Росія і Японія провели переговори про спірні острови
Владимир Путин, Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін і прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе під час зустрічі в російському Владивостоці обговорили, серед іншого, питання про спірні острови, які Росія називає Південними Курилами, а Японія Північними територіями, повідомляє Радіо Свобода.

Абе назвав ці переговори "глибокими".

За повідомленнями, сторони домовилися до кінця року розробити пропозиції щодо того, як покласти край  територіальній суперечці.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Путін і Абе домовилися про те, що представники двох країн продовжать роботу над пропозиціями, щоб подати їх до візиту президента Росії до Японії в грудні.

Раніше в п'ятницю Кремль оприлюднив інтерв'ю Путіна агентству "Блумберг", в якому російський керівник заявив, що "дуже хотів би з японськими друзями" знайти рішення проблеми укладення мирного договору з Японією і пов'язаного з цим питання про приналежність спірних Південних Курильських островів.

За словами Путіна, зараз японські партнери висловили бажання повернутися до обговорення цієї теми, але "мова не йде про якийсь обмін, про якийсь продаж - йдеться про пошук рішення, при якому жодна зі сторін не буде відчувати, що зазнала втрати, жодна зі сторін не буде відчувати ні що вона виграла, ні що програла".

Нагадаємо, 1 вересня стало відомо, що Абе оголосив про створення нового міністерства, яке займеться розвитком економічного співробітництва з Росією. Очолить відомство Хіросіге Секо - він буде суміщати цю посаду з посадою міністра економіки, торгівлі і промисловості.

Москва і Токіо в 1956 році підписали декларацію про припинення війни, яка може набути чинності тільки після укладення договору про мир. Головною перешкодою до підписання меморандуму є невирішена суперечка навколо Курильських островів. Японія претендує на чотири острови, посилаючись на договір від 1855 року. Росія наполягає на тому, що ці території увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram