ГоловнаСвіт

Reuters підтвердило смерть президента Узбекистану

Іслам Карімов помер у віці 78 років.

Reuters підтвердило смерть президента Узбекистану
Ислам Каримов

Агентство Reuters отримало підтвердження смерті президента Казахстану Іслама Карімова з трьох дипломатичних джерел. При цьому точна дата смерті поки що невідома.

Офіційна газета уряду Узбекистану повідомила в п'ятницю вранці, що Карімов перебуває в критичному стані. Здоров'я 78-річного президента, який керував Узбекистаном з радянських років, нібито різко погіршилося в останні 24 години.

При цьому ще 29 серпня з'явилися перші повідомлення про смерть Карімова, який потрапив до лікарні з інсультом.

Першого вересня з'явилася непідтверджена інформація, що в Самарканді, де народився Іслам Карімов, відбуваються приготування до його похорону.

Уранці 2 вересня через урядові джерела в Казахстані стало відомо, що президент цієї країни Нурсултан Назарбаєв 3 вересня здійснить не запланований візит в Узбекистан, можливо, для участі в похороні.

Іслам Карімов народився 30 січня 1938 року в Самарканді (Узбецька РСР, СРСР). Радянський, а потім узбецький державний і політичний діяч, перший президент Узбекистану з моменту здобуття країною незалежності в 1991 році. У 1990-1992 роках - голова уряду Узбекистану. За радянських часів займав посаду першого секретаря ЦК Комуністичної партії Узбецької РСР (1989-1991).

На президентських виборах у 2015 році Карімов набрав більш ніж 90% голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram