ГоловнаСвіт

Японія висловила протест РФ через затримання на Курилах японського перекладача

У вересні відбудеться зустріч між Сіндзо Абе і Володимиром Путіним.

Японія висловила протест РФ через затримання на Курилах японського перекладача

Японія висловила протест Москві в зв'язку з тим, що на Курильських островах без пояснення причин затримали японського громадянина.

Про це повідомляє Associated Press.

Затриманий на острові Кунашир японець був перекладачем, який супроводжував групу громадян країни, що подорожували без візи.

Перекладача затримали 21 серпня під час перевірки багажу. Група, яка була з ним, благополучно повернулася в японську провінцію Немуро на острові Хоккайдо.

За словами головного секретаря кабінету міністрів Японії Йошіхіди Суги, затримання японського громадянина "максимально неприпустимо". Він висловив надію, що японця незабаром відпустять.

Йошіхіда Суга також зазначив, що ситуація із затриманням японського перекладача не вплине на заплановану на вересень зустріч між прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе і президентом РФ Володимиром Путіним.

Після Другої світової війни мирний договір між Росією і Японією так і не було підписано. Як основну умову підписання угоди японська сторона ставить повернення їй островів Курильської гряди - Ітурупа, Кунашир, Шикотану і архіпелагу Хабомаї. При цьому Японія посилається на двосторонній Трактат про торгівлю і кордони 1855 року, згідно з яким ці території входять до її складу. Москва зі свого боку заявляє, що південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни, а приналежність їх РФ має міжнародно-правове оформлення та сумніву не підлягає.

Нагадаємо, в березні повідомляли, що Японія занепокоєна заявами міністра оборони РФ Сергія Шойгу про плани розмістити військову базу на Курилах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram