ГоловнаСвіт

З Лівії вивезли останні запаси хімзброї

МЗС Лівії ще в 2014 році заявляло про повну ліквідацію запасів хімзброї в країні.

З Лівії вивезли останні запаси хімзброї
Ливия

З Лівії вивезли останні запаси хімічної зброї.

Про це заявив високопоставлений співробітник лівійських спецслужб, повідомляє BFMTV.

Як повідомляють, йдеться про арсенали з отруйними речовинами, які були накопичені в країні за часів правління колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі.

27 серпня в порту Місрати 23 ємності з бойовими отруйними речовинами були завантажені на данське судно і відправлені до Німеччини для переробки та знищення. Операція з вивезення проходила під наглядом співробітників місії ООН, уточнило джерело.

4 лютого 2014 року голова МЗС Лівії Мохаммед Абдель-Азіз уже заявляв про повну ліквідацію запасів хімзброї в країні. Однак 17 грудня 2015 року повідомляли, що величезні запаси отруйних речовин потрапили в руки бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Лівія почала позбуватися хімічних боєприпасів після приєднання до Конвенції про заборону хімічної зброї в 2004 році. За офіційними даними, на той момент країна мала 25 тонн іприту, тисячу тонн прекурсорів, а також великий арсенал боєприпасів, придатних для використання військових хімікатів. До моменту повалення Муаммара Каддафі було знищено 54% зазначеної кількості іприту і близько 40% прекурсорів. Роботи зі знищення запасів припинили у лютому 2011 через революцію, що почалася в країні.

Після падіння режиму Каддафі нова влада заявила про наявність у Лівії не врахованих раніше запасів хімзброї.

Нагадаємо, раніше в серпні в Лівії проурядові сили заявили про захоплення головного штабу ІДІЛ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram