ГоловнаСвіт

У Польщі запропонували знизити пенсії екс-співробітникам органів безпеки

Міністр МВС назвав це вираженням суспільної справедливості.

У Польщі запропонували знизити пенсії екс-співробітникам органів безпеки
Мариуш Блащак
Фото: polradio.pl

Голова МВС Польщі Маріуш Блащак заявив, що екс-співробітники служби безпеки і апарату комуністичної влади ПНР отримуватимуть середню пенсію.

Про це він сказав, представляючи проект поправок до закону про пенсії, повідомляє Радіо Польща.

"Розмір пенсій і рент колишніх співробітників апарату держбезпеки ПНР не може перевищувати середнього рівня пенсій", - зазначив міністр.

Згідно з повідомленням, у зв'язку зі змінами в законі 32 тисячі осіб отримають нижчі пенсії. Це дозволить заощадити щорічно 135 мільйонів злотих (близько 30 мільйонів євро, - ред.).

"Це виправлення того, що не було виправлено протягом багатьох років. Це вираз суспільної справедливості. Співробітники служб безпеки і апарату комуністичної влади як і раніше отримують високі пенсії. Проект виправить це", - зауважив міністр внутрішніх справ Польщі.

Згідно з проектом, максимальна пенсійна квота для колишніх співробітників органів безпеки не повинна перевищувати середнього рівня пенсій, тобто 2131 злотий (482 євро).

Міністр додав: якщо екс-співробітники служб будуть "позитивно закваліфіковані", їхні пенсії скоротяться залежно від того, скільки часу вони служили в апараті безпеки ПНР.

Зміни до закону, ймовірно, набудуть чинності на початку 2017 року.

Нагадаємо, 20 травня президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про заборону пропаганди комунізму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram