ГоловнаСвіт

Міністр оборони Польщі назвав Росію відповідальною за Волинську трагедію

"Справжнім ворогом, тим, хто використовував націоналістичні сили українців, є Росія"

Міністр оборони Польщі назвав Росію відповідальною за Волинську трагедію
Министр обороны Польши Антони Мацеревич
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич вважає, що у Волинській трагедії також є провина Росії, яка "дала поштовх" цим подіям.

Про це він заявив в ефірі польського телебачення, повідомляє портал Kresy.pl.

За словами Мацеревича, саме Росія використовувала українських націоналістів у кривавих подіях 1939-1945 років.

Він нагадав, що в Польщі хочуть офіційно визнати Волинську трагедію геноцидом, і розкритикував попередні уряди України, які, на його думку, відмовлялися говорити правду про ці події. Мацеревич також зазначив, що Польща зацікавлена у відновленні Української держави.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, яка роль російської пропаганди у висвітленні подій на Волині, Мацеревич заявив, що роздмухування трагедії в російський пропаганді очевидне. Однак, за його словами, це не повинно заважати розглядати роль Росії в нагнітанні міжетнічного конфлікту.

"Це очевидно... Однак це не повинно перешкодити нам розглядати... що справжнім ворогом, тим, хто використовував частину націоналістичних сил українців для того страшного злочину, геноциду, є Росія", - сказав він.

Нагадаємо, 8 липня Верхня палата польського парламенту ухвалила постанову, в якій вимагає визнати Волинську трагедію геноцидом. Політики закликали Сейм зробити 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої". Київ готує офіційну відповідь польському Сенату.

Окрім того, історики виклали у відкритий доступ 380 документів із розсекречених архівів КДБ на тему польсько-українського конфлікту в 1942-1947 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram